Aktualno
StoryEditor

Sever: Ne treba čekati euro, stvoreni su svi preduvjeti da plaće rastu već ove godine

30. Listopad 2017.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever osvrnuo se u ponedjeljak na planove za uključivanje Hrvatske u eurozonu i prihvaćanje eura rekavši da ne očekuje zbog toga rast cijena već da će plaće, koje već sada polako rastu, nastaviti rasti ulaskom u eurozonu.

Komentirajući izjavu premijera Andreja Plenkovića da s uvođenjem eura neće doći do porasta cijena uz očuvanje hrvatskih plaća, Sever je izrazio očekivanje da će plaće rasti puno prije ulaska u eurozonu, jer su stvoreni svi preduvjeti da plaće rastu već ove, a i sljedećih godina.

>>>Plenković o usvajanju eura: Nećemo uvesti europske cijene a ostaviti hrvatske plaće

Sever ne očekuje ni značajan rast cijena, jer su u Hrvatskoj cijene već porasle kada se iz njemačke marke prelazilo na euro, kada se i dogodio skok cijena.

- S obzirom da već sada imamo cijene koje su unutar prosjeka Europske unije, ne očekujem da bi se ulaskom u eurozonu moglo dogoditi značajno povećanje cijena, rekao je na marginama konferencije na kojoj je predstavljena strategija uvođenja eura u Hrvatskoj.

>>>Vujčić predstavio prednosti i nedostatke uvođenja eura

Dodaje kako se Hrvatska još treba prilagoditi tom procesu, koji će trajati pet do sedam ili više godina, do kada se očekuje stabiliziranje gospodarstva. Ulazak u eurozonu, ocijenio je, doprinosi i stabiliziranju kredita, a Sever očekuje da će se nastaviti rast plaća koji jedini može jamčiti razvoj u zemlji.

- Očekujemo stabiliziranje gospodarstva, ali ne tako da konkurira malim plaćama, niskom cijenom rada i niskim razinama tehnologije, nego da povisimo razinu tehnologija, što će i donijeti rast plaća, rekao je.

>>>Darinko Bago: Izvoznici pozdravljaju što brži ulazak u eurozonu

Prokomentirao je i slučaj Agrokor kazavši da ne očekuje velik broj otkaza zbog restrukturiranja tvrtke.

- Tu se radi o tvrtkama koje imaju svoje tržište i očekujemo pronalaženje sustava koji će sve stabilizirati, kaže Sever.

26. travanj 2024 09:37