Aktualno
StoryEditor

Sezona dividendi: U iduća dva mjeseca dioničari dobivaju 2,8 milijardi kuna

03. Travanj 2017.

Počinje sezona isplata dividendi u Hrvatskoj. Dioničari, veliki, mali i srednji u idućih nekoliko mjeseci mogu na svojim računima očekivati nagradu od dobrog prošlogodišnjeg poslovanja kompanija u kojima imaju udjele. Prema podacima s kalendara dividendi ‘sezonu‘ otvara Jadroagent, koji će svojim dioničarima isplatiti 60 kuna po dionici.

S obzirom na to da najveće dividende isplaćuju Zaba, PBZ i Hrvatski Telekom, 85 posto ukupnog iznosa dividendi odlazi njihovim stranim vlasnicima.

Isti kalendar, koji vodi Zagrebačka burza, a koji se svakodnevno ažurira ovisno o tome kada koja kompanija objavi poziv za glavnu skupštinu, u kojoj mora biti točka dnevnog reda o isplati dividende, kaže da će ukupno do kraja svibnja dioničarima biti isplaćeno čak 2,8 milijardi kuna. Čak 60 posto tog iznosa odnosi se na dividendu Zagrebačke banke, na čijem čelu je Miljenko Živaljić.

>>>Uprava Zagrebačke banke predlaže dividendu od 5,30 kuna po dionici

Po veličini ukupnog iznosa slijedi Hrvatski Telekom, koji će dioničarima isplatiti 491,3 milijuna kuna, te Privredna banka Zagreb s ukupnim iznosom od 483,16 milijuna kuna. Još samo jedna kompanija isplaćuje iznos viši od sto milijuna kuna, a to je Valamar Riviera (100,8 milijuna kuna). Spomenimo da Auto Hrvatska svojim dioničarima isplaćuje ukupno 13,2 milijuna kuna dividende, od čega najveći dioničar Bogdan Tihava dobiva gotovo tri milijuna kuna. Istarska kreditna banka isplaćuje ukupno 8,69 milijuna kuna dioničarima koji su vlasnici redovnih dionica, a vlasnici povlaštenih dobit će ukupno 181.500 kuna. Turistička kompanija Ilirija isplaćuje ukupno šest milijuna kuna.

Uzmu li se u obzir najveći dioničari tih kompanija, čak 85 posto ukupnog iznosa dividendi ‘odlazi‘ iz Hrvatske. Dva najveća dioničara Zabe (UniCredit i Allianz) dobit će ukupno 1,63 milijarde kuna, najveći vlasnik PBZ-a (Intesa Sanpaolo) dobit će 470,92 milijuna kuna, a Deutsche Telekom od HT-a 250,57 milijuna kuna dividende.

U odnosu na prošlu godinu, iste kompanija isplaćivale su drastično manju dividendu, a Zagrebačka je banka nije isplaćivala. Iako još nije u kalendaru jer službeni poziv na glavnu skupštinu nije objavljen, Nadzorni odbor Ine dao je zeleno svjetlo za isplatu dividende, koja će iznositi ukupno 152 milijuna kuna. Također, Uprava i NO Ericssona NT-a predlažu ukupno 90 kuna dividende po dionici (20 kuna redovna i 70 kuna izvanredna), što je iznos od ukupno 120 milijuna kuna.

24. travanj 2024 04:18