25. lipanj 2017.

Sezona skupština: Mali dioničari sve više ‘pikaju‘ većinske vlasnike

Mali dioničari ove su se godine poprilično aktivirali. Gotovo nema tjedna a da se negdje ne pojavi nova udruga ili protuprijedlog za glavnu skupštinu. Tako je Adris nedavno dobio aktivnu udrugu malih dioničara koja nije zadovoljna vođenjem tvrtke, Valamar Riviera također ima takvu udrugu, mali dioničari Jadranske banke traže svoja prava nakon pokrenute sanacije banke. I Pevec je prije godinu dana dobio ‘svoju‘ udrugu malih dioničara. Nakon mnogo vremena može se govoriti o dioničarskom aktivizmu u Hrvatskoj. Iako većinom zapravo ne utječu previše na odluke koje se donose na skupštinama, okupljanje u malodioničarske udruge sve je češće.

Osim udruga koje u nazivu imaju ‘mali dioničar‘, kakvih je u Hrvatskoj 265, i pojedinačni dioničari odvažuju se na protuprijedloge većinskim vlasnicima na glavnim skupštinama.

Prema podacima Ministarstva uprave, u Hrvatskoj je registrirano 265 udruga koje u nazivu imaju sintagmu ‘mali dioničar‘. Takvu udrugu imaju i dioničari Ericssona Nikole Tesle, Koestlina, Agroproteinke, Autohrvatske, Hospitalije, Vodoprivrede Zagreb, Plodina, Ine, Luke Dubrovnik, Solarisa, Montmontaže, Adrisa itd.

I pojedinačni su dioničari prilično aktivni. Tako je nedavno Dukatov mali dioničar Pero Vlainić poslao protuprijedlog za glavnu skupštinu. Predložio je isplatu dividende od 23 kune po dionici te da se svakomu Dukatovu zaposleniku isplati 3000 kuna bruto za uspješnu 2016. Drugi tvrtkin dioničar, Domagoj Jukić, zatražio je da se ne prihvate izvješća o tvrtkinu stanju i isplatu dividende od 100 kuna po dionici.

Isto tako, Raiffeisen društvo za upravljanje obveznim o dobrovoljnim mirovinskim fondovima, na čijem je čelu Damir Grbavac, već nekoliko godina uredno na glavnoj skupštini Hrvatskog Telekoma dostavlja protuprijedlog kojim traži veću isplatu dividende. Tako su u travnju tražili 11,09 kuna po dionici, a na glavnoj je skupštini odlučeno da će se isplatiti šest kuna po dionici. Protuprijedlog je dao i dioničar BC instituta Zlatko Jelošek koji je zatražio 45 posto manju dividendu zbog izazova koji očekuju tvrtku. Fond za gospodarsku suradnju Prosperus tražio je pak druge članove bankina Nadzornog odbora, a Jadroagentov dioničar Šime Kezela da se isplati dividenda od 160 kuna po dionici; odlučeno je da dividenda bude 60 kuna.