Aktualno
StoryEditor

Shapiro: Obama je ismijavao ‘specijalni odnos‘ s Britanijom

11. Listopad 2017.

Barack Obama i njegov tim diplomatske odnose između Britanije i SAD-a tretirali su kao šalu. Prema pisanju portala Yahoo News bivši savjetniku američkom State Departmentu za vrijeme mandata Baracka Obame, Jeremy Shapiro, kazao je kako su često naglašavani ‘prijateljski odnosi‘ između dvije države bili ismijavani nakon što su se kamere ugasile.

Shapiro je kazao da je iz njegove perspektive bilo veoma važno spomenuti dobre diplomatske odnose prilikom svake press konferencije u Velikoj Britaniji, međutim iza zatvorenih vrata zapravo su ismijavali cijelu priču o ‘specijalnom prijateljstvu‘.

Unatoč tome što je u javnosti promovirala poseban ‘transatlantski odnos‘, Obamina administracija Veliku Britaniju nije smatrala važnijom od odnosa s drugim europskim zemljama.

>>>Putin protjerao 755 američkih diplomata

Objasnio je kako je odnos s tom državom bio dobar i produktivan, međutim isti vrijedi za druge članice EU. Njegove izjave podupire činjenica da su odnosi između te dvije države znatno oslabili za vrijeme dok je bio na čelu SAD-a.

Obama je uklonio bistu Winstona Churchilla iz Ovalnog ureda, nakon čega ju je Donald Trump vratio te obećao kako će raditi na poboljšanju ‘posebnog odnosa‘ dviju država. Međutim, Shapiro smatra da Trump samo iskorištava diplomatske odnose kako bi dobili što povoljniji trgovinski sporazum za SAD.

25. travanj 2024 13:37