10. srpanj 2017.

Shell najavljuje milijardu dolara ulaganja godišnje u OIE

Britansko-nizozemski div naftne industrije Royal Dutch Shell planira do 2020. godine ulagati do milijardu dolara godišnje u projekte povezane s novim izvorima energije, izjavio je u ponedjeljak izvršni direktor Ben van Beurden na konferenciji naftne industrije u Istambulu.

Shell je oformio odjel s fokusom na obnovljive izvore energije i nove tehnologije, a u cilju smanjenja emisija ugljičnog dioksida, prenosi Reuters izjavu njegova čelnika sa Svjetskog naftnog kongresa u Istambulu.

Stvaranje investicijskog okruženja za inovacije u sektoru transporta i proizvodnje ‘zelene‘ struje, uključujući inicijative za kupnju električnih automobila, razvoj novih baterija i novih modela vozila, te novu generaciju održivih biogoriva i nove tehnologije skladištenja energije "spada među velike izazove našeg svijeta", naglasio je van Beurden.

>>>Obnovljivi izvori energije u fokusu poslovanja najvećih europskih naftnih kompanija

Potreba za raznolikim novim rješenjima zahtijeva "poticaje" za tržište kako bi naknadno moglo samo kreirati proizvode isključivo kroz mehanizme natjecanja, ističe čelnik britansko-nizozemskog naftnog diva.

"Shell je odlučan pronaći rješenja i do kraja desetljeća trošit će do milijardu dolara godišnje na naš odjel za novu energiju", kazao je van Beurden.

Kao primjer navodi regulativu koja bi propisala efikasniju potrošnju energije kroz poticaje potrošačima usmjerene na stvaranje novih navika i obrazaca ponašanja. Ističe i moguću korisnu ulogu državnih mehanizama određivanja cijena emisije štetnih plinova.

"Takvi mehanizmi s vremenom usmjeravaju potrošače i kompanije prema proizvodima s niskim emisijama ugljika", podsjeća on. Napominje da će Shell sa svoje strane do kraja desetljeća ulagati do milijardu dolara godišnje u pronalaženje novih energetskih rješenja.