Aktualno
StoryEditor

Šibenska Revija bez kupca i na 15. dražbi, cijena umanjena 10 posto

23. Svibanj 2017.

Ni na 15. dražbi nije bilo kupaca nekretnina i strojeva bivše šibenske tekstilne kuće Revije, koji su se prodavali za nešto više od 12,7 milijuna kuna, a na današnjem ročištu dogovoreno je da se raspiše 16. dražba s cijenom umanjenom 10 posto, s čim su se složile i bivše radnice i predstavnica države kojoj Revija duguje više od 60 milijuna kuna.

Nije prihvaćen prijedlog stečajnog upravitelja Ivana Rude da se cijena umanji za 30 posto jer je, kako je rekao Rude, očito da nema zainteresiranih kupaca. Rude je ponovno predložio da država počne konzumirati fiducijalno vlasništvo koje ima nad poduzećem i da preuzme brigu o bivšim pogonima u Bilicama.

- Neka uzmu svoje vlasništvo i neka se o njemu nastave brinuti, ponovio je Rude i danas.

Problem je, međutim, što država ima fiducijalno vlasništvo nad nekretninama i pokretninama Revije, što znači da je prva na redu za naplatu svojih tražbina koje su šest i pol puta veće nego što je određena početna cijena za prodaju pa za radnice ne ostaje ništa.

Iako su pristale na smanjenje početne cijene od 10 posto, bivše radnice razočarane su što se imovina nije prodala u cijelosti nego je zgrada tvrtke na šibenskoj rivi prije više od četiri godine prodana za 3,3 milijuna kuna.  Inače, njihove tražbine za neisplaćene plaće i otpremnine u trenutku pokretanja stečaja, prije više od 16 godina, bile su 13 milijuna kuna. Kako im je dio isplaćen prodajom objekta u Šibeniku, još potražuju oko 9,7 milijuna kuna.

Ne nazire se ni završetak rekordno dugog stečaja u Hrvatskoj jer se na Reviju odnosi stari stečajni zakon pa Trgovački sud i dalje mora pokušavati prodati imovinu i dogovarati ročišta na kojima samo može zaključiti da kupaca nema. Po novom stečajnom zakonu, bila bi četiri kruga prodaje, a u svakom od njih cijena bi po sili zakona pala za 25 posto te bi na kraju bila jednu kunu.

03. svibanj 2024 20:10