Aktualno
StoryEditor

Sibila Roth: Svaki maturant naše škole već ima posao

15. Travanj 2017.

- Pozivi i dalje pljušte sa svih strana. Očit je kronični nedostatak konobara, ali i kuhara. U školi smo zaprimili pozive sa svih strana Hrvatske, zovu me sa otoka, iz regije, ali i za rad u Njemačkoj. Valamar je već početkom godine stigao regrutirati učenike u našu školu, pa sada već svaki maturant naše škole ima posao, rekla je ravnateljica opatijske Ugostiteljske škole Sibila Roth za Novi list u kojoj s obzirom na veliku potražnju za radnicima u turizmu maturanti nemaju problem s pronalaskom posla.

>>> Može li Hrvatska bez turizma (i IT-a)?

Međutim, problem je što zbog boljih uvjeta rada kvalificirani radnici odabiru rad u susjednim zemljama. Zanimljiv je podatak da u jednom turističkom objektu u u austrijskom Zell am Seeu čak 90 posto osoblja čine žitelji Kvarnera. Austrija je posebno privlačna zbog blizine, a nedavno je objavila i podatak da joj nedostaje 150 000 kuhara, što bi, strahuju kvarnerski turistički djelatnici moglo potaknuti novi val odlazaka mladih. Iako se deficit konobara pokušao riješiti zahtjevom za otvaranje dodatnog razrednog odjela za to usmjerenje, Ministarstvo je taj zahtjev odbio. Mada stvaranje dodatne radne snage ne znači nužno da bi ih na lokalnom tržištu rada bilo više, pogotovo ako se ostanak mladih ugostiteljskih djelatnika u Hrvatskoj nastavi ovako slabo stimulirati, a poslodavci ih nastave koristiti kao besplatnu radnu snagu.

>>> Cappelli poželio povratak velikog broja gostiju iz ‘prijateljske Rusije’

"Učenici prvih razreda ugostiteljske škole trebali bi za praktičnu nastavu odrađenu tijekom ljeta i školske godine dobiti oko 10 posto prosječne neto plaće ostvarene u prethodnoj godini u RH, ili okvirno po satu, na praksi zarađuju oko 3,5 kune. Učenicima drugih razreda postotak se penje na 20 posto, dok učenici 3. razreda imaju pravo na 25 posto prosječne neto plaće. Međutim, dok su veliki hotelijeri spremni isplatiti naknade za odrađenu praksu, mali hotelijeri i ugostitelji vrlo često izbjegavaju plaćanje praktične nastave, odnosno traže da učenici za njih rade besplatno", piše Novi list.

– Na poslodavcima je da svojim ponudama učenike ipak malo više financijski motiviraju, kako bi zaustavili egzodus mladih, kazala je ravnateljica Roth.

20. travanj 2024 04:24