Aktualno
StoryEditor

Sicilijanski vatrogasni dobrovoljci podmetali požare radi bonusa

09. Kolovoz 2017.

Talijanska policija privela je 15 vatrogasaca dobrovoljaca koje tereti da su podmetali požare i prijavljivali nepostojeće, a sve kako bi zaradili oko 9 eura na sat gaseći ih. Vatrogasna postaja u Raguzi postala je policiji sumnjiva kada su prijavili 120 požarišta, u odnosu na 40 požara, koliko su ugasila druga dobrovoljna vatrogasna društva u tom kraju.

Vatrogasni zapovjednik zadržan je u pritvoru jer je sud te južne talijanske provincije procijenio da je opasan, budući da je upravo on pod sumnjom da je potpaljivao nove požare, jednom kada su utihnuli prirodni, prenosi The Guardian.

>>>Posljedice požara: Kako je splitski gradonačelnik postao podvojena ličnost

Ostali uhićeni vatrogasci, nakon što im je policija oduzela telefone, priznali su kako su nagovarali prijatelje i rodbinu, pa i sami zvali broj za hitne slučajeve, koji u tom dijelu Italije glasi 115. Tako su prijavljivali i nepostojeće požare.

Sam zapovjednik izlazio je na teren, potpaljivao požare, dojavljivao iste, pa ih potom išao gasiti. Tijekom ispitivanja, policija je utvrdila kako "uhićeni posjeduje britak zločinački um", te kako "ne pokazuje strah od posljedica svojeg djelovanja".

>>>Krstulović Opara: Splitski požar pouka je za cijelu državu da treba ulagati u sigurnost

Štoviše, vatrogasni je zapovjednik, doznalo se ispitivanjem ostalih članova vatrogasnog društva, jednom prigodom razmatrao postavljanje bombe u vatrogasnoj postaji kako bi uzeo novac od odštete za mehanizaciju.

Inače, Sicilija je i ove godine na udaru paklenih vrućina, sušno ljetno razdoblje uzrokuje brojne prirodne požare, pa država Italija gašenje požara dobrovoljcima stimulira s oko 10 eura na sat.

20. travanj 2024 05:30