Korona i biznis
16. travanj 2018.

Siemens i Elektrokem potpisali ugovor o proizvodnji i ugradnji željezničko-cestovnih prijelaza

Siemens AG Österreich i hrvatska tvrtka Elektrokem d.o.o. potpisali su ugovor za proizvodnju i ugradnju željezničko-cestovnih prijelaza Elektrokema (ŽCP). Ovim ugovorom o poslovnoj suradnji ŽCP projekti u Hrvatskoj izvoditi će se s više od 50-postotnim udjelom hrvatske tvrtke Elektrokem. Primarno će se suradnja odnositi na projekte Hrvatskoj i  na tržišta EU država u okruženju.

Sustav za automatsko upravljanje željezničko-cestovnim prijelazom SIMIS LC koristi najnovije tehnologije, te se odlikuje izvanrednom pouzdanošću i najvišom razinom sigurnosti.

>>>Autobusi bez vozača na bečkim ulicama

Na hrvatskim prugama sustav SIMIS LC već je ugrađen na novoj dionici Gradec-Sveti Ivan Žabno, a također će se ugrađivati i na dionici Dugo Selo-Križevci. Na obje dionice Siemens AG Österreich zajedno s tvrtkom Elektrokem ugrađuje najsuvremeniju signalno-sigurnosnu opremu i prometno-upravljački sustav. ŽCP sustav SIMIS LC bio je najprije razvijen za potrebe njemačkih željeznica, a zbog odličnih iskustava sada je namijenjen globalnom svjetskom tržištu, dok je već u primjeni u više država EU (npr. Njemačka, Mađarska, Slovenija, Hrvatska…).

>>>Mladen Fogec više nije na čelu Siemensa Hrvatska

Tvrtke Siemens AG Österreich i Elektrokem prethodno su već ostvarile suradnju na proizvodnji, ugradnji i održavanju sustava za automatsko upravljanje skretnicama. Sustav Siemens WS90 je u primjeni u gradu Zagrebu već više od 15 godina, a koristi ga tvrtka ZET (Zagrebački električni tramvaj).

Nakon uspješne suradnje na realizaciji projekta modernizacije glavnog željezničkog kolodvora u Zagrebu, ovime je, na obostrano zadovoljstvo, suradnja Siemensa i hrvatske industrije proširena na nove poslovne segmente.