Aktualno Konferencijske vijesti Poslovna scena Preporučeno

Siemens: Pametne zgrade već su tu – graditelji ih prihvaćaju i primjenjuju

“Zgrade puno toga osjećaju i govore što im nedostaje, a mi taj jezik u Siemensu razumijemo i u skladu s time razvijamo softverska rješenja BMI, što je i jedan od vodećih trendova u zgradarstvu”, rekla je Medeja Lončar, direktorica i hrvatskog i slovenskog Siemensa na tvrtkinoj konferenciji o “pametnim zgradama”.

Ocijenila je da su “pametne” zgrade već tu, iako se činilo da će graditeljska struka sporije prihvatiti digitalizaciju i druge tehnološke novosti, no ipak ih prihvaća i primjenjuje pa tako i razvoj novih koncepata zgrada ide brže, pogotovo uz tzv. building information (BMI) model. Istaknula je i kako pametne zgrade već danas skupljaju puno podataka koje mogu postati korisne informacije za graditelje, arhitekte i druge struke.

>>> EU uvodi obvezu postavljanja električnih punionica pri izgradnji i obnovi zgrada

Pohvalila je tehničke i srodne fakultete u Hrvatskoj i regiji, jer im s njih dolaze dobri inženjeri tako da za sada, kako je kazala, nemaju problema s pronalaskom kvalitetnih i stručnih kadrova, bilo da se radi o proizvodnji hrane i pića, procesnoj industriji, energetici ili drugima, koji svi traže personalizirane proizvode i rješenja prilagođene svom poslovanju.

Na konferenciji o pametnim zgradama budućnosti istaknuto je i da čovjek 90 posto vremena dnevno provede u zgradama, da u njima najviše živi i radi, a često im ne poklanja dovoljno pažnje. To su neodrživi modeli ponašanja, i morat će se mijenjati, pogotovo zbog klimatskih promjena i trendova u graditeljstvu, kojeg, po ocjeni stručnjaka na konferenciji, zahvaćaju najveće promjene u zadnjih više od 50 godina, te se može očekivati da će zgrade koje će se graditi u budućnosti biti znatno drugačije nego sadašnje zbog materijala, ali i ugradnje tehnoloških i drugih senzora i raznih uređaja i sustava.

>>> Siemens: Prva superbrza samoobnovljiva mreža u Hrvatskoj

“Model BMI u zgradarstvu znači da se već u fazi planiranja koncepta zgrade definira što ona i kakva mora biti, i BMI je sigurno smjer kojemu se teži i u Hrvatskoj, koja priprema i zakonsku regulativu za to”, kazao je na konferenciji profesor sa zagrebačkog Građevinskog fakulteta Mladen Vukomanović, dodajući da dosta zemalja kreće s time da se za svaku zgradu traži BMI te da to postane obveza i za javne građevinske projekte.

Naglasio je i da za BMI treba imati certificirane stručnjake koji će znati što treba činiti, kao i da je su u tome najdalje otišli Kina i SAD.

>>> Siemens u Beču razvija tehnologiju za proizvodnju personaliziranih lijekova

“U sklopu BMI-a se primjerice traži i da 4D i 5D modelizacija zgrade bude priložena u prijavama na natječaje, odnosno da se to traži od izvođača u natječajima, a vjerujem da će to pomoći i da se poveća broj građevinskih projekata koji se sa svim ispunjenim uvjetima realiziraju unutar zadanih rokova, kojih je sada tek 20 do 30 posto”, zaključio je Vukomanović.


Pratite Lider na društvenim mrežama linkedininstagram
 
 

Komentari