Aktualno
StoryEditor

Siemens: Prva superbrza samoobnovljiva mreža u Hrvatskoj

22. Travanj 2018.

Siemens Hrvatska, kojemu je odnedavno na čelu Medeja Lončar, postavio je prvu superbrzu samoobnovljivu mrežu u Hrvatskoj kao pilot-projekt HEP ODS-a u distribucijskom području Elektra Koprivnica. To je jedinstveno rješenje u Europi – prva je to superbrza samoobnovljiva mreža na decentraliziranom sustavu i bežičnoj tehnologiji.

>>>Medeja Lončar nova predsjednica Uprave Siemensa Hrvatska

Siemensovi inženjeri svladali su veoma zahtjevne tehničke uvjete i napravili sustav koji otklanja kvar i rekonfigurira mrežu u manje od 0,3 sekunde. Prekid napajanja smanjen je toliko da ga uređaj priključen na mrežu i ne osjeti. Primjerice, računalo ili TV neće se ugasiti te se ponaša kao da i nije bilo prekida napajanja.

>>>5G tehnologija i pametni gradovi: Prvi pogled na budućnost

- Željeli smo uvesti inovativni sustav automatizacije koji uspostavlja ponovno napajanje u mreži takvom brzinom da kupci neće osjetiti prekid napajanja. Ponosni smo na to što je upravo Siemens Hrvatska prvi uveo takvo rješenje, a HEP ODS pokazao se kao pravi partner u projektu s Elektrocentrom Petek i Mikrolinkom potvrdivši da prati svjetske trendove i da ima vrhunske stručnjake za tehnologiju pametne mreže. Drago nam je što je odabrao Siemens kao partnera u provedbi ovog projekta, izjavio je Josip Tošić, voditelj ključnih projekata u odjelu Energy Management Siemensa Hrvatska.

24. travanj 2024 19:27