Aktualno
StoryEditor

Siemens u Beču razvija tehnologiju za proizvodnju personaliziranih lijekova

22. Svibanj 2018.

Lider je jedini u medij u Hrvatskoj koji je imao priliku biti iza staklenih vrata nedavno otvorenog bečkog Living Laba, jedinog pokusnog pogona te vrste u Europi, u kojem Siemens razvija različite digitalne tehnologije budućnosti, među ostalim i onu za proizvodnju personaliziranih lijekova.

Tehnologiju za proizvodnju personaliziranih lijekova u malim serijama koji se na osnovu podataka o genetskom materijalu i drugim biomarkerskim informacijama prilagođavaju svakom pojedincu i zdravstvenim potrebama njegova organizma, razvijaju u Siemensovom Living Labu u Beču. Jedini pokusni pogon te vrste u Europi, za digitalizaciju bioprocesa odnosno implementaciju ideja Industrije 4.0, nedavno otvoreni laboratorij za testiranje inovativnih ideja u procesu digitalizacije farmaceutske, prehrambene i kemijske industrije, predstavila je europskoj javnosti ta globalno razgranata njemačka korporacija.

>>>Industrija online zdravlja u Kini cvjeta i koketira s propašću

Zajedno s kolegama iz više europskih zemalja bili smo iza staklenih vrata Living Laba u prizemlju impozantne središnje zgrade u velebnom kampusu u predgrađu Beča koji infrastrukturom zadovoljava dnevne potrebe Siemensovih zaposlenika. Svjedočili smo razvoju tehnologije budućnosti koja bi u procesu Četvrte industrijske revolucije mogla promijeniti procesne tehnike u farmaceutskoj, prehrambenoj i kemijskoj industriji.

Personalizirani lijekovi

Jedan od sustava koje Siemens testira u Living Labu sustav je kontrole procesa za automatizaciju koji prikuplja podatke o mjerenju, kontrolira pumpe i regulira temperaturu i kiselost. Konkretnu primjenu imat će u proizvodnji personaliziranih lijekova u malim serijama, nadolazećem trendu u farmaceutskoj industriji koji uz visoki stupanj automatizacije pomaže u otklanjanju grešaka u terapiji i vodi ka većoj produktivnosti.

- Sve veći značaj personaliziranih lijekova pojačava potražnju unutar farmaceutske industrije za digitalnim tehnologijama. Digitalna transformacija industrijskog sektora u punom je zamahu, a Siemens je ispunio tehničke preduvjete za implementaciju 4.0 industrijske revolucije. Uz pomoć Siemensovog digitalnog portfolia naši kupci već sada ostvaruju veću fleksibilnost, učinkovitost i kvalitetu i mogu uspješno riješiti neke od izazova s kojima je trenutno suočena procesna industrija – rekao je  europskim novinarima Eckard Eberle, direktor Siemensovog odsjeka za automatizaciju prerađivačke industrije, predstavljajući nam bečki Living Lab.

>>>Nacrt za izradu kvantnog računala

Da digitalne inovativne tehnologije povećavaju šansu za izliječenje raka, ustvrdila je, pak, Daniela Buchmayr, direktorica inovacija i razvoja aplikacija u bečkoj tvrtki GEA CEE, jednom od najvećih dobavljača procesne tehnologije za farmaceutsku i prehrambenu industriju, naglašavajući da će nova rješenja za proizvodnju i upravljanje podacima omogućiti široku komercijalizaciju novih terapija temeljenih na staničnom materijalu samih pacijenata.

U Siemensu su nam rekli da kompanije bilo koje veličine u cilju unapređenja svoje konkurentnosti, a kao posljedica razvoja Siemensove digitalne tehnologije, mogu već sada početi koristiti ‘digitalne blizance‘, virtualne uzorke budućih proizvoda i usluga. Analize pokazuju da će u idućih pet godina tržište operativnih tehnologija u procesnoj industriji rasti po prosječnoj stopi od sedam posto godišnje, a farmaceutska i biotehnološka industrija po stopi od devet posto godišnje, zbog čega je Siemens lako pronašao ekonomsku računicu da mu digitalizacija farmaceutske industrije u nadolazećem periodu bude jedan od važnijih sektora u kojima djeluje.

Digitalizacija procesnih industrija

U kombinaciji s istraživanjem i praktičnim primjenama u procesnim indusrijama u Siemensu provode digitalizaciju procesnih industrija. Living Lab, primjerice, omogućava realnu demonstraciju biotehnoloških proizvodnih procesa, a istraživači uz ostalo istražuju mogućnosti temeljene na otvorenom IoT operativnom sustavu MindSphere koji uz ostalo omogućuje da se podaci generirani tijekom procesa proizvodnje mogu sigurno pohraniti u oblaku, analizirati i koristiti za optimiziranje sustava.

Više od 170 godina stara kompanija koja sa fokusom na elektrifikaciju, automatizaciju i digitalizaciju posluje diljem svijeta odavno je krenula ka automatiziranoj budućnosti i umrežavajući digitalne proizvodne modele s realnom proizvodnjom višestuko povećala produktivnost. Svjesni da digitalizacija u obradi podataka omogućava uočavanje grešaka prije nego što se one dogode u realnom vremenu, kao i kreiranje novih načina optimizacije u procesima proizvodnje, u Siemensu razvijaju pametne tvornice sa potpuno automatiziranim proizvodnim procesima, u kojima senzori međusobno komuniciraju, a najveći dio proizvodnog procesa obavljaju roboti.

>>>Jeremy White: Umjetna inteligencija neće nam biti nadređena

Jedna od takvih je pametna tvornica elektronike u njemačkom gradiću Ambergu u kojemu je Siemens implementirao  IoT operativni sustav MindSphere i u kojemu je 75 posto proizvodnih procesa automatizirano. Zahvaljujući digitalnoj transformaciji i tehnologiji interneta stvari značajno su povećani produktivnost i kvaliteta proizvoda. To je postrojenje s 1.300 radnika, jednakim brojem kao što ih bilo zaposleno prije trideset godina, i bez proširenja kapaciteta, povećalo proizvodnju za 13 puta u odnosu na 1989. godinu, dok je razina pogreške prilikom izrade 1.200 različitih proizvoda smanjena na 12 grešaka na milijun proizvoda.

Siemens diljem svijeta zapošljava 377 tisuća ljudi, prihodi globlno razgranate korporacije lani su iznosili 83 milijarde eura, a neto dobit 6,2 milijarde eura.

25. travanj 2024 08:29