Aktualno
StoryEditor

Siemensu neto dobit skočila na nešto više od dvije milijarde eura

09. Svibanj 2018.

Njemački industrijski konglomerat Siemens izvijestio je u srijedu o dobrim rezultatima u drugom fiskalnom tromjesečju zahvaljujući odjelu automatizacije industrijskih postrojenja koji je nadoknadio slabiju izvedbu odjela opreme za elektrane.

Neto dobit grupe poskočila je u razdoblju od siječnja do ožujka 39 posto, na nešto više od dvije milijarde eura. Prihodi su stagnirali na razini istog prošlogodišnjeg razdoblja kada su iznosili 20,1 milijardu eura.

>>>Svjetski gospodarski rast podupro Siemensovu tromjesečnu dobit

Grupa je ipak izvijestila o nešto manjoj vrijednosti zaprimljenih narudžbi s obzirom na prigušenu potražnju za najskupljim proizvodima poput turbina za vjetroelektrane.

- Većina dijelova našeg poslovanja a posebno naš digitalni asortiman pokazala je impresivne rezultate i na poslovnoj je razini više nego nadoknadila strukturne izazove u proizvodnji struje iz fosilnih goriva, kazao je izvršni direktor Joe Kaeser.

U odjelu opreme za elektrane prihodi su potonuli 28 posto, što u Siemensu pripisuju "strukturno" slabijoj potražnji zbog okretanja svijeta obnovljivim izvorima energije.

>>>Medeja Lončar nova predsjednica Uprave Siemensa Hrvatska

Stoga je Siemens u odjelu Power & Gas ukinuo nekih sedam tisuća radnih mjesta, pri čemu je moćni sindikat IG Metall jučer ishodio obećanje uprave da će zadržati tvornicu Berlin Dynamowerk i onu u Goerlitzu na granici s Poljskom.

Ostali dijelovi poslovanja njemačke grupe bilježili su mješovite rezultate pa je tako u odjelu opreme za vlakove dobit porasla 10 a u odjelu automatizacije industrijskih postrojenja 40 posto.

>>>Njemačka: Siemens planira najveći IPO u protekla dva desetljeća

U odjelu vjetroturbina Siemens Gamesa dobit je pak smanjena, kao i u odjelu medicinskih uređaja Healthineers.

Grupa je povisila procjenu dobiti po dionici u cijeloj fiskalnoj godini sa 7,20 do 7,70 na 7,70 do 8,00 eura. Očekuju također ‘umjereni‘ rast prihoda prilagođenih za valutne tečajeve i prodaju odnosno kupnju imovine i profitnu maržu u industrijskim aktivnostima u rasponu od 11,0 do 12,0 posto.

26. travanj 2024 09:44