Aktualno
StoryEditor

Silvio Kutić - samozatajni poslovni čovjek koji ustaje u 3 ujutro i na stolu drži avione

22. Prosinac 2018.

U intervju koji smo radili sa Silvijom Kutićem, glavnim direktorom, osnivačem i suvlasnikom Infobipa, razgovarili smo i o njegovu prvom projektu Virtualna općina koji je napravio 2002. s kolegom Izabelom Jelenićem.

Virtualna općina je omogućila komunikaciju unutar dionika jedne zajednice, no to nije bilo ono o čemu je Kutić sanjao. Nakon niza pokušaja odlučio je razvijati tehnologijska rješenja za poslovne korisnike te je 2006. utemeljio Infobip, svjetski uspješnu ICT kompaniju koja ima 60 ureda na šest kontinenata i uspješno se nosi s konkurencijom, čak je u nekim koracima i ispred nje.

>>>Kako sam dobila ekskluzivni intervju od vlasnika Infobipa Silvija Kutića

Nakon što je Infobip osvojio svijet, u prekrasnom istarskom gradiću Vodnjanu od samo 3000 stanovnika, prošle je godine sagrađen kampus na površini od 17.000 metara četvornih. U njemu su, osim ureda za zaposlenike, središnja zgrada, sportski tereni te kuće u nizu za smještaj zaposlenika koji iz cijelog svijeta dolaze na edukaciju u Infobip. Ta kompanija planira iduće godine graditi poslovnu zgradu u Zagrebu, već je kupljeno gradilište i gotov projekt, u kojoj će raditi 300 novih zaposlenika. Sve to Infobip financira vlastitim sredstvima.

Zaradu troši na avione koje drži - na radnom stolu

Budući da se Silvio Kutić i ostali suvlasnici kompanije; njegov brat Roberto i Izbel Jelenić, drže podalje od javnosti i o njihovu stilu života se ništa ne zna, pitali smo Silvija i o tome kako troši zarađeni novac; gomila li automobile i nekretnine poput većine hrvatskih poduzetnika ili ga ulaže u nove projekte.

- Imam jedan putnički avion i jedan vojni, radi se o malim primjercima koji stoje na mojemu stolu – odgovorio je Silvio.

Također nas je zanimlao kako taj inženjer-filozof uspijeva, uz vođenje toliko velike kompanije, pratiti i razvoj novih tehnologija, kad to stigne i otkud crpi informacije.

- Preko Amazona kupujem najnovije knjige vezane za tehnologiju, čitam online knjige... Pročitao sam brdo knjiga, ali stalno tražim nove jer se tehnologije vrlo brzo mijenjaju i važno je brzo reagirati, a da bi se to moglo treba znati o kakvima se promjenama radi. Uspijevam u tomu jer moj radni dan počinje već u tri sata ujutro – istaknuo je Silvio Kutić.

14. travanj 2024 10:49