Aktualno
StoryEditor

Simon Cundey: Churchill je bio nemaran platiša velike glave i malog tijela

10. Veljača 2018.

Henry Poole & Co., jedan od najstarijih krojačkih tvrtki u londonskoj ulici poznatoj po luksuznim modnim trgovinama Savile Row, dobio je nezavidan zadatak. U samo sedam tjedana trebali su sašiti odijela za Garyja Oldmana koji je u filmu ‘Darkest Hour‘ utjelovio jednog od najpoznatijih političara u povijesti - Winstona Churchilla.

>>> Dopola popušena Churchillova kubanka prodana za 12 000 dolara

Henry Poole & Co. osnovao je James Poole, naslijedio ga je Henry Poole, a nakon njegove smrti preuzeo ga je rođak Samuel Cundey čija obitelj brend vodi već pet generacija.

- Obično nam treba oko 12 tjedana za šivanje odijela, tako da je ovo bio pravi izazov, ali ako je to itko mogao napraviti kako treba, to je Henry Poole & Co., koji poznaje Churchillov stil kao svoj džep, kazao je upravni direktor te poznate kuće Simon Cundey za Business Insider.

Podsjetio je pritom kako je upravo ta modna tvrtka osnovana 1806. odijevala lorda Randolpha Churchill, Winstonova oca koji je preminuo mlad. Slijedeći očev primjer, Winston je prvo odijelo naručio 1906., a ‘služile‘ su mu dvije generacije Cundeya - Simonov pradjed Howard i djed Sam.

[caption id="attachment_321267" align="alignright" width="339"] Najpoznatije Churchill-Pooleovo izdanje je u kreda-prugastom odijelu s Tommy puškom iz 1936. Foto: Henry Poole & Co[/caption]

- U mladosti je imao malo tijelo u usporedbi s glavom. Odijela smo šivali tako da mu ramena izgledaju šire, prsa veće, no to se sve mijenjalo s njegovom linijom. Kada je postao premijer, Churchill je njegovao besprijekoran izgled, ali čak i u dvadesetima je silno pazio na odijevanje. Naručivao je sve, od odijela do uniformi. Jedino što mu nismo sašili, njegovo je sirena-odijelo po kojem je također bio poznat, priča Cundey.

>>> Zagorska potjernica za izgubljenim pismom Winstona Churchilla

Kreda-prugasto odijelo i danas se proizvodi, ali ipak je malo ‘lakše‘ s obzirom na to da je u originalnom Churchillovom kroju bilo metala jer je sako bio nepropusan na metke.

Nemarni neplatiša

Cundey je otkrio kako s premijerom Velike Britanije nije uvijek bilo bajno raditi. Osim što bi često u džepovima ostavljao cigare, nije bio ni uredan platiša.

- Plaćao je polako, ajmo to tako reći. Bilo je trenutaka kada nam je dugovao i pozamašne svote novca. Na dan kada je imenovan premijerom, naš glavni knjigovođa je, umjesto da odabere neku diplomatsku metodu, odlučio poslati račun u Downing Street. To baš nije dobro prošlo, kao što možete zamisliti. Dobili smo odgovor u pismu koji je bio vrlo kratak: Zahvaljujem vam na uslugama. No, kasnije smo izgladili stvar, prepričava zgode iz povremeno nezgodne prošlosti Cundey.

Kako odbiti premijera?

Unatoč sitnim manama, Churchill je, prema priči Cundeyjeva djeda, bio veoma elegantan i napredan čovjek. Upravo je divljenje njegovu karakteru razlog što je modna kuća pristala raditi na filmu Darkest Hour.

- Poole rijetko surađuje s filmašima. Odbili smo Kingsman franšizu, ali kako odbiti premijera, zapitao se Cundey.

>>> VIDEO: Mračna bajka del Tora osvojila najviše nominacija za Baftu

Međutim, odijenuti Garryja Oldmana koji je bio u Los Angelesu bilo je gotovo jednako teško kao i raditi osobno s Churchillom. Oldman je morao nositi protetiku kako bi fizički nalikovao premijeru, stoga je valjalo prema tome iskrojiti odijela. No, sve je dobro prošlo. Među šest nominacija za Oscara, jedno je išlo i za najbolji dizajn kostima za koji je bila nominirana Jacqueline Durran.

[caption id="attachment_321268" align="aligncenter" width="750"] Odijela sašivena za Garryja Oldmana sada su u izlogu Henry Poole&Co. Foto: Henry Poole&Co.[/caption]

28. travanj 2024 02:41