Aktualno
StoryEditor

Simpozij o postupcima izvlaštenja nekretnina u RH održava se 13. listopada u Zagrebu

10. Listopad 2018.

Stručni jednodnevni simpozij o postupcima izvlaštenja nekretnina u RH održat će se u hotelu Panorama u Zagrebu 13. listopada 2018.godine s početkom u 9,00h. Republika Hrvatska je provela jedan dio i očekuje se provedba još cijelog niza infrastrukturnih projekata sufinanciranih od strane Europske unije. Provođenje postupaka izvlaštenja (potpunog i nepotpunog) radi rješavanja imovinsko-pravnih odnosa na nekretninama vrlo je važno pitanje kod izgradnje mostova (npr. Pelješki most), cesta (prema Dubrovniku i Sisku itd.), rješavanja kanalizacije i druge infrastrukture u gradovima na Jadranu itd.

Obzirom na znatno niže procjene vrijednosti nekretnina nego prije donošenja Zakona o procjeni vrijednosti nekretnina s posljedicom velikog broja žalbi i tužbi pravna struka kao i ostale struke ukazuju na problem načela tzv. prethodnog učinka koje pogoduje korisnicima izvlaštenja, dok su vlasnici nekretnina stavljeni u nepovoljniji položaj.

>>>Biliškov: Rast cijena nekretnina je očekivan, ali bilo bi dobro da se ‘prijeteći balon’ zaustavi

Nadalje, ukazuje se na problem da je predmet procjene u postupku izvlaštenja neka fiktivna nekretnina sa nepostojećim uporabnim svojstvima, a ne ona koja je predmet izvlaštenja sa onim svojstvima koja nekretnina zaista i ima u vrijeme procjene. Ovakvim načinom procjene nisu oštećeni samo izvlaštenici kao privatne osobe već može biti i oštećena država u slučajevima kada se izvlašćuje državna imovina. Od strane 10 odvjetnika pokrenuti su postupci 2015. godine za ocjenu ustavnosti Zakona o procjeni vrijednosti nekretnina kao i Zakona o izvlaštenju i određivanju naknade, koji još nisu riješeni.

U postojećem hrvatskom pravnom sustavu vještacima/procjeniteljima ostavljena je velika odgovornost da svojim vještvom stvore okružje povjerenja kako to napominje gđa Senka Orlić-Zaninović, sutkinja Visokog upravnog suda RH, a analizi problema pridružuju se svojim predavanjima i sutkinja Upravnog suda RH Tamara Bogdanović, i izv. prof. dr.sc. Frane Staničić sa Pravnog fakulteta u Zagrebu uz ostale predavače na simpoziju.

>>>Eurostat: Cijene hrvatskih nekretnina u prvom tromjesečju ubrzano rasle

Pitanje procjene tržišne vrijednosti kao propisane i ujedno adekvatne naknade za oduzimanje vlasništva vrlo je važno i složeno pitanje. Stoga su kriteriji po kojima će se vrednovati svaka pojedina nekretnina u postupku izvlaštenja od presudne važnosti za percepciju pravednosti ovog instituta i uspostavu ravnoteže između međusobno suprotstavljenog opće društvenog (javnog) interesa - interesa Republike Hrvatske i pojedinačnog interesa vlasnika nekretnine.

Ujednačeni kriteriji svake konkretne procjene i metode individualizacije nekretnine trebali bi u konačnici rezultirati ujednačenim iznosima naknade za konkretnu izvlaštenu nekretninu, ali i za nekretnine koje su u dovoljnoj mjeri usporedive sa nekretninom koja se izvlašćuje. Posljedično bi to trebalo dovesti do povjerenja u objektivnost procjene i tako smanjiti broj stručnih procjena u postupcima izvlaštenja. Transparentna, provjerljiva i verificirana baza podataka trebala bi omogućiti sigurnost i predvidivost u prometu nekretninama, što bi omogućilo i sigurnije planiranje investicija.

>>>Prodaju se palače uz Bospor

Simpozij ima za cilj ukazati na probleme u provedbi postupaka izvlaštenja zbog opasnosti gubljenja znatnih sredstava od EU prouzročenih upravo zbog problema u postupcima izvlaštenja te zbog šteta glede posljedica tužbi na EU sudu za ljudska prava. Predložiti će se rješenja u postojećim propisima sa svrhom da se postupci izvlaštenja učine kvalitetnijima i za izvlaštenike i za korisnike izvlaštenja.

HDSViP je bio inicijator donošenja propisa o procjenama vrijednosti nekretnina i usvajanja europskih standarda vrednovanja nekretnina te je organizirao I. Hrvatsko savjetovanje o procjenama nekretnina još 2005.g. pod pokroviteljstvom tadašnje ministrice pravosuđa gđe Vesne Škare Ožbolt, što je rezultiralo izdavanjem priručnika ‘Načela procjene tržišne vrijednosti nekretnina‘ 2007.g., te zahtjevom 2012.g.prema državnim tijelima da se prije ulaska RH u EU uredi područje procjenjivanja nekretnina.

24. travanj 2024 15:13