Aktualno
StoryEditor

Šimunec: Virtualni procesi omogućit će kvalitetniju proizvodnju

17. Svibanj 2018.

Digital Twin jedan je od najvažnijih iskoraka novih tehnologija koju donosi primjena industrije 4.0, moglo se čuti na Liderovoj konferenciji 4. industrijska revolucija. Razvojem tehnologije Digital Twin omogućuje se primjena virtualnog simuliranja ponašanja proizvoda u realnom okruženju kao i primjena iskustava korisnika i optimizaciju tog proizvoda na dobrobit svih. O tome je govorio čelni čovjek CADCAM Grupe Zlatko Šimunec koji je rekao da je Digital Twin zapravo dio Industrije 4.0. CADCAM Grupa se bavi razvojem najmodernijih tehnologija u koje puno ulažu.

- Cilj nam je napraviti virtualne modele za procese i servise. U virtualnom svijetu omogućujemo predvidjeti ponašanje procesa uređaja prije nego ih plasiramo na tržište, rekao je Šimunec.

>>>‘Ili ćemo se prilagoditi ili ćemo biti žrtve revolucije’: Započela je konferencija 4. industrijska revolucija

Dodao je da je prije trebalo oko pet godina za razvoj nekog automobila, danas je to oko tri ili nešto više godina, a u budućnosti ćemo će za to trebati godinu dana. Ono što će pogotovo obilježiti budućnost industrije je ‘smart production‘, odnosno da se dobije povrat informacija o tome kako napraviti bolji proizvod. Sve će se te informacije slijevati u jednu bazu i moći će se stvoriti virtualni proizvod koji će moći virtualno predvidjeti ne samo što će se dešavati s proizvodom, njegove jake i slabe strane, nego će se moći predvidjeti i proces proizvodnje.

- Osim toga, ubuduće će se auto prodavati, a da ni virtualno nije predstavljen. Primjer je Teslin električni auto i to je ta razlika koja će nastati u biznis modelu. Honda je bila na granici da li će opstati, ali se uvođenjem virtualne tehnologije uspjela oporaviti. Danas nam fali povratna informacija kako ćemo optimizirati proizvodnju i moramo graditi bazu znanja od svih procesa.

[caption id="attachment_342252" align="aligncenter" width="669"] Ernest Vlačić; Foto: Dražen Lapić/Lider[/caption]

U svojoj prezentaciji Ernest Vlačić, direktor Centra inovativnih tehnologija Novamin, govorio je o tome koje su prilike za reindustrijalizaciju posustajuće EU industrije, ali gledano iz industrijske perspektive.

>>>Lemke: Umjetna inteligencija bez podataka je kao krava bez trave

Industrija 4.0 ima u svojim postulatima kao krovni cilj ponuditi krajnjem kupcu lokalizirano proizveden proizvod po prihvatljivoj cijeni. On se pita predstavlja li takva industrijska platforma šansu nesnalažljivoj i posustajućoj EU industriji da se reindustrijalizira, kako to inače strateški proklamira, te ponovno zauzme izgubljenu lidersku poziciju. To su izazovi jer su Kina i dio Azije postale ‘svjetske tvornice‘, Amerikanci žele ostati prva svjetska sila, Europa se deindustrijalizira i u takvim uvjetima, pogotovo jer zaostaje u razvoju Industrije 4.0 za ovim zemljama, nema joj druge nego definirati svoju politiku u smjeru razvoja tehnologije.

26. travanj 2024 22:01