Aktualno
StoryEditor

Sinčić: Brodogradilištima treba pomoći država, dok ne postanu profitabilna

19. Siječanj 2018.

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić u petak je na konferenciji za novinare ispred ulaza u brodogradilište "3. maj" u Rijeci ocijenio da je iz politike Vlade oko brodogradnje jasno da želi prešutno, tihom politikom učiniti da brodogradilišta u Hrvatskoj nestanu.

"To je politika bez vizije, politika izdaje, od tako važne industrijske grane učiniti pustinju", poručio je Sinčić iz Rijeke.

‘Brodogradilišta treba povezati i izraditi strateški plan‘

Model Živog zida za rješavanje problema brodogradnje je povezivanje brodogradilišta i izrada strateškog plana kako bi se znalo što s brodogradilištima za pet, 10 ili 20 godina. Treba smijeniti nesposobne uprave, revidirati postupke privatizacije, sankcionirati odgovorne i stvoriti uvjete u kojima će ta brodogradilišta moći djelovati, nabrojio je Sinčić.

>>>Pernar: Ne treba čekati da se 3. maj pretvori u Uljanik, odmah treba napraviti plan

Smatra da brodogradilištima sada treba pomoći i subvencinirati ih s državne razine, dok ne postanu profitabilna. "A ona to mogu postati", dodao je. Sinčić je rekao da problem brodogradilišta nije samo u Uljaniku i 3. maju, nego i u Brodosplitu i Brodotrogiru te Viktoru Lencu.

- Oni su sanirani i privatizirani u slično vrijeme pa u isto vrijeme izlaze i problemi na vidjelo. Problem je u prvom redu nedostatak vizije, jer Vlada nije u stanju reći što želi od brodogradilišta i u kojem roku, ali i nedostatak suvereniteta, jer su naši izvozni proizvodi, pa tako i brodovi, automatski nekonkurentni zbog loše politike Hrvatske narodne banke (HNB) i visokih kamatnih stopa, kao i zbog nedostatka domaćih banaka i domaćeg kapitala, naglasio je.

>>>Dragičević: Dalić pokazala dobru volju da se riješe problemi brodogradilišta Uljanik i 3. maj

Zbog toga smo, dodao je, ovisni o stranom novcu i stranim bankama u našoj zemlji te moramo čekati milost da Europska komisija dozvoli da kreditiramo tvrtke u vlastitoj zemlji. Zaključio je da je to "plod žrtvovanja" za ulazak u EU koja pogoduje drugim brodogradilištima, u drugima dijelovima EU.

Situacija se može prenijeti i na druga brodogradilišta

Saborski zastupnik Živog zida Ivan Pernar naveo je da su se problemi s neisplatom plaća pojavili najprije s kooperantima "Uljanika", a potom su se prenijeli na plaće samih zaposlenika, a sad je, kaže, takva situacija i s kooperantima "3. maja", pa se može očekivati da se plaće prestanu isplaćivati i zaposlenicima riječkoga brodogradilišta.

Rekao je i da je premijera Andreja Plenkovića upozoravao da dovoljno rano počne tražiti rješenje problema dok plaće još ne kasne te da zatraži odobrenje za kreditiranje brodogradilišta.

>>>Brodogradilište 3. maj: U devet mjeseci 695,3 milijuna kuna prihoda, dobit 466.000 kuna

Takva se situacija može prenijeti i na druga brodogradilišta jer je država prestala isplaćivati subvencije brodogradilištima, a bez njih radnici ne mogu dobivati plaće, te je pred nama socijalna katastrofa, upozorio je Pernar.

Branimir Bunjac, još jedan saborski zastupnik Živog zida, naveo je da se u Živom zidu zalažu za državni intervencionizam u brodogradilište te izrazio važnost povezivanja brdoogradilišta, primjerice, Uljanika, 3. maja i Brodosplita, za jači nastup na svjetskom tržištu.

26. travanj 2024 08:36