Aktualno
StoryEditor

Sinčić: Mi u EU možemo biti samo plijen i sluga, a ne ravnopravan partner

28. Lipanj 2018.

Od 1. srpnja 2013. kada se Hrvatska kao 28. članica EU i formalno pridružila europskoj obitelji prošlo je pet godina, većina hrvatskih političara i političkih stranaka drži kako je u tom razdoblju Hrvatska profitirala, no ima i onih koji misle suprotno pa tako iz Živog Zida koji tvrdi kako razloga za slavlje nemamo jer smo tijekom proteklih pet godina nazadovali.

Čelnik Živog Zida Ivan Vilibor Sinčić uvjeren je pak, kako Hrvatska uopće nema razloga za slavlje.

>>> Predsjednica: Revitalizacija hrvatskoga gospodarstva nije završena ulaskom u EU

"Hrvatska nema razloga za slavlje povodom 5. obljetnice ulaska u EU jer smo u gotovo svakom smislu ili nazadovali ili smo u sličnom položaju od toga vremena, odnosno od vremena u kojem smo radili pripreme za ulazak u EU”, kaže Sinčić.

Od ulaska u EU do danas imamo, ističe, 23.000 OPG-ova manje, desetkovana je poljoprivredna proizvodnja, a uvoz hrane upravo iz EU bilježi nove rekorde dok su hrvatski ruralni prostori sve prazniji, a perspektive nema.

„Hrvatska se održava na razini na kojoj jest isključivo zahvaljujući turizmu, a to nema mnogo veze s EU jer je turizam cvao u Hrvatskoj davno prije EU, a slično bi se razvijao i da smo ostali suverena država izvan EU. Da nema turizma, cijela Hrvatska bi se praznila brzinama mnogo većima nego se sada prazni Slavonija”, uvjeren je čelnik Živog Zida.

Ideja EU je, tvrdi, eksploatacija zemalja periferije od strane razvijenih zemalja u centru Europe. „Tako je i Hrvatska stavljena u položaj gdje naš prostor, izvori i dobra postaju kapital u tuđim rukama. EU je unija bankara i birokrata, a ne naroda i kultura”, drži Sinčić.

>>> Tedeschi: Bez članstva u EU teško bi se razvijale inovativne tvrtke poput Infobipa, Nanobita, Rimac Automobila

Pita se i kako stanovnik razvijene zemlje EU i Hrvatske može biti u ravnopravnom položaju. „Razvijene zemlje poput Austrije daju mnogo manje kamate na kredite, kvalitetnije subvencije, jasnu poljoprivrednu politiku, mnogo je manje korupcije, ima mnogo veću plaću, više kapitala, ima i efekt ekonomije obujma, jače je strukovno udruživanje, imaju višestruko više iskustva jer stoljećima rade u tržišnom modelu”, kaže.

Kada se, kaže, tome suoči korumpirana, zaostala, siromašna i neorganizirana Hrvatska, to unaprijed izgubljena tržišna bitka i mi u EU možemo biti samo plijen i sluga, a ne ravnopravni partner.

„Hrvatska nije mogla konkurirati razvijenim zemljama EU i domaćim političarima toga vremena to je bilo jasno, ali su unatoč tome govorili o nekakvom bratstvu, jednakim prilikama i otvorenom tržištu od 500 milijuna ljudi. Takve mantre ponavljaju i danas, a Hrvatska nestaje pred našim očima”, uvjeren je čelnik Živog Zida Ivan Vilibor Sinčić.

13. travanj 2024 17:26