Aktualno
StoryEditor

Sinčić traži pomoć javnosti pri stvaranju ovršnog zakona, rješenju problema dužničkog ropstva

16. Veljača 2018.

Predsjednik Živog zida i saborski zastupnik Ivan Vilibor Sinčić najavio je u četvrtak na  prvom sastanku njihove radne skupine za izradu novog ovršnog zakona, kako će njihov prijedlog zakona biti baziran na slovenskom modelu, koji se pokazao vrlo uspješan, a očekuju da će do ljetne stanke biti završen i upućen u saborsku proceduru.

Sinčić je na konferenciji za novinare održanoj tijekom sastanka radne skupine, pozvao hrvatsku javnost, organizacije, udruge, stranke da im šalju svoje sugestije, prijedloge i komentare, da se, rekao je, "napravi prijedlog ovršnog zakona skroz nov koji će zauvijek riješiti problem dužničkog ropstva".

>>> Predsjednica: Ovršni zakon je ‘duboko nepravedan i neodrživ’

Rekao je da su izolirali 20-ak ključnih problema s kojima se ovršenici u Hrvatskoj susreću, a mnogi od njih ne postoje u uređenim pravnim državama. Naveo je tu problematiku vraćanja postupaka ovrhe na sudove, jer ih u Hrvatskoj rade javni bilježnici i odvjetnici.

Također, bavit će se problematikom troškova koji su 10 pa i više puta veći od same glavnice duga, te zaštitom jedinog doma, odnosno pitanjem smještaja kod deložacije. Problem je i pitanje preprodaje dugova koje su u Živom zidu riješili izdvojenim zakonom, kazao je.

Rješavat će se i problem koliki udio plaće se može ovršiti, te onemogućavanja ovrhe na nekretnini za vrlo male iznose. U prijedlogu Živog zida bit će i zabrana tajnih deložacija.

>>> Inicijativa Ovršni ustanak: Dosta terora nad građanima, hoćemo ‘lex Ovršni’

Tu je i rješavanje problema isplate božićnice, regresa, otpremnine i jubilarne nagrade ovršenicima, problem neslanja obavijesti o ovrsi, te visoke naknade Fine za ispis stanja duga ili za neke druge njihove pravne akte. Također, pitanje retroaktivnosti je zanimljivo pitanje u ovršnoj problematici te mogućnosti ovršavanja alata koji se koriste u poljoprivrednoj proizvodnji, rekao je Sinčić.

Naglasio je kako je riječ o jednom opsežnom, kompleksnom zakonu, od 370-380 članaka sa cijelim nizom pravilnika.

Ocijenio je da ih čeka veliki posao i da će ga svakako obaviti.

Stotine tisuća građana bačeno u dužničko ropstvo

"Ovršni zakon u Hrvatskoj postoji od 1996. godine, a upravo je 2011. sadašnji ministar i tadašnji ministar pravosuđa (Dražen) Bošnjaković unio brojne promjene koje su stotine tisuća građana bacile u dužničko ropstvo, kao i mnoge firme", ustvrdio je Sinčić.

Kaže i da je Ministarstvo pravosuđa osnovalo, kako je rekao, "nekakvu svoju grupu da radi na promjenama, međutim, te promjene su kozmetičke".

"Mi preuzimamo odgovornost, ovrhama se bavimo već osam godina, da se taj problem riješi. Radit ćemo i kampanju da kada zakon bude gotov, bude prihvaćen u Hrvatskom saboru.", rekao je Sinčić, napomenuvši da je borba protiv dužničkog ropstva jedna od ključnih točaka njihova programa.

>>> Aleksić: Zakon je jasan, ovrha cijele plaće je protuustavna

Rekao je da su u užoj skupini njihove radne skupine za izradu novog ovršnog zakona saborski zastupnici Živog zida, te dr. Dominik Vuletić s Ekonomskog fakulteta, pravna katedra, pravnica Vlasta Krpetić Meić i glavni tajnik stranke Tihomir Lukanić. A osim njih tu su i brojni stručnjaci iz različitih područja koji će odraditi također veliki posao na tom prijedlogu zakona.

"Zakon će biti baziran na slovenskom modelu jer se je kroz javnu raspravu pokazalo da je on vrlo efikasan, uspješan. Naravno, tu će vjerojatno morati biti nekakvih hrvatskih modifikacija", rekao je, dodavši da.cijela ovršna problematika spominje još i Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, Zakon o stečaju potrošača i brojne druge.

Ustvrdio je da su jedan dio ovršne problematike oni već riješili svojim zakonskim prijedlogom kojim se demotivira preprodaja dugova, jer je poznato da različite agencije za naplatu potraživanja za frakciju cijene, za 10-20 posto kupe cijeli dug i onda ‘protuzakonitim terorom‘, pokušavaju naplatiti puni iznos.

Vuletić: Ovršno zakonodavstvo je na žalost jedno od neuralgičnih točaka nacionalnog pravosuđa

Vuletić je rekao da je ovršno zakonodavstvo u Hrvatskoj jedno od neuralgičnih točaka našeg nacionalnog pravosuđa, ne samo u broju izmjena koje smo dosad doživjeli nego i u onom teretu koji stavljaju građanima koji sudjeluju u tim postupcima, osobito najsiromašnijima.

"Svi pokušaji ublažavanja tog tereta za najpogođenije građane dosad kroz izmjene i dopune postojećeg ovršnog zakonodavstva u praksi nisu urodili plodom, i to više parlamentarnih stranaka i političkih grupa u društvu. Uvijek su ih neki interesi sa strane donekle ublažili i umanjili čak. Ja imam dojam da neki zastupnici nisu znali za što glasuju kad su glasovali za određene promjene Ovršnog zakona", rekao je Vuletić.

>>> Blokirani: S jedne strane se brišu milijarde, s druge konfiscira imovina

Zaključio je kako je zbog svega toga uvjeren, a to je i politički stav vodstva Živog zida, da Hrvatskoj treba novi ovršni zakon.

"Dakle, ne izmjene i dopune postojećih, starih, loših rješenja, nego potpuno novi ovršni zakon, po uzoru na najsvjetlije primjere iz europske i svjetske prakse, koji bi povisio standarde zaštite ovršenika u ovršnom postupku", zaključio je.

18. travanj 2024 03:32