Aktualno
StoryEditor

Sinčić zatražio zabranu gradnje u Nacionalnom parku Plitvička jezera

24. Siječanj 2018.

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić u srijedu je zatražio da se zabrani gradnja u Nacionalnom parku Plitvička jezera jer je to jedini način da se zaštiti biser UNESCO-ove svjetske baštine te je najavio da je njegova stranka u saborsku proceduru pustila prijedlog izmjena Prostornog plana NP Plitvička jezera.

Od predsjednika Sabora zatražio je da se o tom prijedlogu što hitnije raspravi kako bi se zaustavila daljnja devastacija Plitvica. Tim se prijedlogom traži hitna zabrana gradnje na području Plitvice sela, Jezerca – Mukinje, Gornji i Donji Babin Potok te Čujića Krčevina jer je na njima u tijeku ubrzana apartmanizacija, a istodobno nije riješeno pitanje vodovoda i kanalizacije.

>>>‘Sustavno uništavanje Plitvičkih jezera’ u odgovoru Mosta na Milinovićeve kadrovske vapaje

Kazao je da divlja gradnja traje još od 2014. godine kada je promijenjen prostorni plan te ustvrdio da je riječ o bezakonju, uvjeren da će "tamo i DORH imati posla".

Sinčić je stanje na Plitvičkim jezerima ocijenio izrazito lošim i neodrživim te podsjetio da je i UNESCO prošle godine upozorio Hrvatsku na pretjeranu izgradnju u tom Nacionalnom parku.

- Ako se nastavi divlja gradnja i ispuštanje otpadnih voda bez ikakvog pročišćavanja direktno u okoliš, doći će do nestanka tog svjetskog bisera, a zamrijet će i turizam od kojeg lokalno stanovništvo živi, poručio je Sinčić na konferenciji za novinare Kluba zastupnika Živog zida i SNAGA-e.

>>>Od jutra u Sabornici frcaju iskre, traže se stranke, dijele opomene

Branimir Bunjac dodao je da je najbolji način da se Plitvička jezera zaštite da se ljudi potpuno maknu, ostanu samo zaposlenici Nacionalnog parka, a broj turista smanji sa sadašnjih 1,4 milijuna na najviše 900 tisuća godišnje. U suprotnom, upozorava, samo je pitanje vremena kada će Plitvička jezera nestati s popisa svjetske baštine.

Smatra kako je do ove situacije došlo "ne samo zbog lošeg prostornog plana, nego zbog izrazitog utjecaja politike koja je u suradnji s nekoliko tajkuna odlučila podrediti Plitvice njihovim interesima i profitu".

Sinčić je poručio da su zakazale institucije koje, unatoč brojnim prigovorima, nisu postupale i tako dopustile devastaciju Plitvičkih jezera te zahvalio plitvičkim braniteljima koji su ovaj problem gurnuli u javnost.

19. travanj 2024 13:45