Aktualno
StoryEditor

Sindikat liječnika najavljuje nekoliko tisuća tužbi protiv države zbog prekovremenih sati

09. Ožujak 2018.

Hrvatski liječnički sindikat (HLS) pozvat će svoje članstvo na podizanje tužbi protiv države zbog obračuna prekovremenih sati proteklih godina, zaključio je u petak Glavni odbor Sindikata u kojemu tvrde da liječnicima nisu obračunavani dodaci na uvjete rada, odgovornost i znanstvene titule.

U Sindikatu očekuju da će liječnici zbog pogrešnog obračuna prekovremenih sati podići nekoliko tisuća tužbi, potražujući od države ukupno i do dvije milijarde kuna, izjavila je na konferenciji za novinare predsjednica Sindikata Renata Čulinović Čaić prezentirajući zaključke Glavnog odbora HLS-a.

>>>Ministar i sindikati parafirali KU za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja

Sindikat i Hrvatska liječnička komora pružit će im, kaže, kompletnu pravnu pomoć u procesima koje će voditi vezano uz neadekvatno plaćene prekovremene sate. Po podacima sindikata do sada su liječnici po tom pitanju podigli petstotinjak tužbi od kojih je 19 pravomoćno dosuđeno u njihovu korist, a četiri su odbijene.

Problem s obračunom isplate prekovremenih sati liječnika datira od 1. prosinca 2013. godine, odnosno otkad je na snazi zadnji Kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja.  Da liječnicima u tom razdoblju nisu adekvatno obračunavani prekovremene sati, kažu u sindikatu, potvrdilo je i vještačenje neovisnoga financijskog stručnjaka i sudskog vještaka za financije i računovodstvo.

>>>Kolektivni ugovor za zdravstvo istekao u prosincu, moguće produljenje na šest mjeseci

- Vještačenja su pokazala da na prekovremene sate liječnicima nisu obračunavani dodaci na uvjete rada, na liječničku odgovornost i na znanstvene titule, kaže predsjednica sindikata.

U protekla tri mjeseca održali su i tri sastanka s resornim ministrom Milanom Kujundžićem s kojim su se pokušali dogovoriti da se taj dug vrati na rate, budući da se radi o velikom iznosu - između 1,5 milijardi i 2 milijarde kuna. No, Kujundžić im je odgovorio da  se konzultirao s ministarstvima pravosuđa, uprave, financija i rada, koji su stava da nema  osnove za ta potraživanja.

>>>Goluža: Treba nam zakon o zaštiti i plaćama liječnika

- Pokušali smo se dogovoriti s Ministarstvom da nam vrate te novce, makar u ratama, no dogovor nije postignut, izvijestila je predsjednica Sindikata.

Istaknula je i kako bi podizanje velikog broja tuži liječnika moglo dovesti u opasnu situaciju državu, Ministarstvo, cijeli sustav zdravstva i građane.

>>>Pakrac mami liječnike

- Jer ako liječnici, koji su svjesni da im se prekovremeni rad ne plaća, odbiju raditi više nego što moraju, odnosno povuku suglasnost za rad dulji od 48 sati tjedno, zdravstveni sustav bit će u kolapsu, poručuje Čulinović Čajić.

Kujundžić: Analize pokazale da su plaće obračunavane korektno

Ministar zdravstva Milan Kujundžić, upitan za komentar najavljenih tužbi, odgovara da je riječ o problemima koji traju nekoliko godina, a vezani su uz  interpretaciju granskoga kolektivnog ugovora iz 2013. godine, "gdje postoji mogućnost da su prekovremeni sati određenim djelatnicima u zdravstvu krivo obračunati".

>>>Kujundžić: Liječnici su nositelji djelatnosti, bez njih ne možemo donositi novi kolektivni ugovor

- Mi poštujemo to promišljanje, no s druge strane analize napravljene u drugim ministarstvima govore da je to obračunato korektno prema tada potpisanom ugovoru. U ovom trenutku ne znam decidirano odgovor da li ljudi imaju pravo da im se to dodatno plati ili ne, rekao je ministar.

17. travanj 2024 04:18