Aktualno
StoryEditor

Sindikat najavio kako 2800 radnika Uljanika sutra kreće u štrajk

22. Siječanj 2018.

Proces mirenja u pulskom Uljaniku nije uspio i stoga će oko 2800 radnika Uljanika u utorak početi štrajk zbog neisplate plaća za prosinac, rekao je u ponedjeljak poslijepodne novinarima predsjednik sindikata Bruno Bulić nakon sastanka s poslodavcem, a predstavnik Uprave je rekao kako je Uprava tražila odgodu štrajka jer ima informaciju da je Europska komijsija dala suglasnost na državno jamstvo za zaduženje i plaće će biti u kratkom roku isplaćene.

Direktor korporativnih komunikacija Uljanik grupe Hrvoje Markulinčić novinarima je kazao kako je uprava društva na skupovima zaposlenika prezentirala i iznijela situacije te zatražila od njih još malo vremena kako bi započeti postupak priveli kraju i probavili novce neophodne za plaće ali i za nastavak  funkcioniranja brodogradilišta.

>>> Nezadovoljni radnici pulskog Uljanika: ‘Upravo, odlazi’

"Neslužbene informacije govore da je odluka već donesena, no ne možemo se s time cjenkati. U vrlo kratkom roku  očekujemo formalizaciju ove odluke koju svi čekamo. Ponavljam, po odobrenju Europske komisije tehnički nam treba maksimalno dva dana za isplatu plaće jer su sve službe spremne za to," istaknuo je Markulinčić dodavši kako je Uprava pozvala sindikate i radnike da ne kreću u štrajk jer je odluka o odobrenju državnog jamstva pitanje trenutka.

Po odobrenju Europske komisije tehnički nam treba maksimalno dva dana za isplatu plaće jer su sve službe spremne za to, istaknuo je Markulinčić.

"Mi smo s naše strane pokušali i učinili sve, radnici imaju potpuno legitimno pravo štrajkati jer im plaća kasni. No, žao nam je ukoliko će krenuti u utorak ujutro u štrajk jer će se to dogoditi u zadnji čas prije definitivnog odobrenja Europske komisije," naglasio je Markulinčić.

Uprava mora voditi brigu o vlasnicima, ali i o gradnjama koje su pred završetkom te o brodovlasnicima koji, kako je rekao "polažu veliko povjerenje u pulsko brodogradilište".

>>> Europska komisija ‘blagoslovila’ dodjelu državnog jamstva Uljaniku

Početak i završetak štrajka su u domeni Štrajkaškog odbora, rekao je i dodao kako većina radnika razumije suštinu problema koji se odnosi na proces restrukturiranja koji se mora dogoditi.

"U taj proces važno je ući punih navoza. Od iznimne je važnosti da do sada niti jedno naše jamstvo nije palo na teret države," poručio je Hrvoje Markulinčić.

Dodao je kako je Uprava Uljanika dogovorila sa sindikatima one nužne radove koji se moraju obavljati i ne smiju stati tijekom štrajka temeljem odredbi Zakona. On je još jednom ponovio kako je ovaj štrajk isključivo vezan za plaće odnosno za neisplatu plaće.

U međuvremenu su mediji objavili da je Europska komisija odobrila izdavanje državnog jamstva u iznosu od 96 milijuna eura za kreditno zaduženje Uljanika radi provedbe sanacije i financijske konsolidacije.

25. travanj 2024 13:45