Aktualno
StoryEditor

Sindikat Preporod traži isplatu regresa blokiranim radnicima

03. Srpanj 2017.

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod pozvao je u ponedjeljak otvorenim pismom predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da se zajedno s ministrima angažira kako bi se svim blokiranim radnicima u javnim i državnim službama, pod jednakim uvjetima, osigurala isplata materijalnih prava iz kolektivnog ugovora, odnosno regresa.

Predsjednik Sindikata Željko Stipić podsjeća kako samo u osnovnim i srednjim školama, prema podacima s kraja prošle godine, 1347 radnika ima blokirane račune. Među njima je i značajan broj onih koji su se bez svoje krivnje našli u teškoj situaciji. Njima, članovima njihovih obitelji, doslovce svaka kuna predstavlja trunku spasa i mogućnost podmirivanja osnovnih životnih potreba, ističe u pismu Sindikat Preporod. Upozoravaju kako, osim svojim plaćama blokirane kolegice i kolege nisu u mogućnosti raspolagati ni pojedinim materijalnim pravima koja proistječu iz Temeljnog kolektivnog ugovora. Lani njima nisu isplaćeni ni regres niti božićnica, navodi se u pismu premijeru.

>>>Nezavisni sindikat Socijalna pravda upozorava na situaciju u Đuri Đakoviću

Sindikat Preporod višekratno je ukazivao na mogućnost gotovinske isplate kao rješenja kojim bi se omogućilo da radnicima ipak bude isplaćeno ono što im pripada i što su zaslužili, a da se pri tom ne krše aktualni propisi. Unatoč razumijevanju pojedinih državnih dužnosnika za naš prijedlog, prošle su godine tim radnicima ovršeni i regres i božićnica.

>>>Sindikat željezničara zatražio ubrzano restrukturiranje, najavio prosvjed i štrajk

U rujnu prošle godine, u vrijeme predizborne kampanje, Sindikat Preporod je svim strankama uputio pitanje u vezi s isplatom božićnice i regresa blokiranim radnicima. Iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) odgovoreno je da potrebne propise treba mijenjati, a radnicima osigurati isplatu ovih materijalnih prava, podsjećaju iz Preporoda.

Također, i da su u prosincu imali razumijevanja za neispunjavanje toga predizbornog obećanja jer su parlamentarni izbori netom završili, a Sabor i Vlada tek konstituirani. Sada, nakon više od pola godine, a potaknuti brojnim upitima iz škola, mislimo da je nastupio trenutak kada Vlada mora na tom pitanju pokazati socijalnu osjetljivost u iznalaženju rješenja, ali i vjerodostojnost u ispunjavanju vlastitih predizbornih obećanja, poručuju iz Preporoda.

>>>Sindikati: Koji bi poslodavac uzeo pripravnika, kad mu država besplatno daje SOR-ovca

U teškoj situaciji u kojoj Vlada koju predvodite mora rješavati pitanja opstanka Agrokora, boriti se arbitražnim sporovima čiji gubitak dovodi državne financije u složenu situaciju, tražiti i nalaziti rješenja za ostala teška pitanja, nadam se da problemu, na koji otvorenim pismom ukazujemo, nećete pristupiti s omalovažavanjem, a njegovu isticanju kao suvišnom sitničarenju, stoji, među ostalim, u otvorenom pismu Sindikata Preporod premijeru Andreju Plenkoviću.

19. travanj 2024 06:23