Aktualno
StoryEditor

Sindikat strojovođa: Teško da će Gredelj popraviti lokomotive kad je u stečaju i nema radne snage

23. Studeni 2017.

Sindikat strojovođa Hrvatske (SSH) prozvao je u četvrtak predsjednika Uprave HŽ Cargo Željka Pokrovca za pogodovanje TVŽ Gredelju, tvrdeći da je u tu tvrtku preko noći poslao lokomotive na popravak, koji će unatoč osiguranim sredstvima Svjetske banke biti podmiren iz tekućeg poslovanja.

Predsjednik sindikata Nenad Mrgan upozorio je na konferenciji za novinare da će HŽ Cargo iz tekućeg poslovanja potrošiti 25 milijuna kuna za lokomotive, za koje je pitanje hoće li ikad ući u promet jer je tvrtka Gredelj u stečaju i nema radne snage.

Prozivke za kriminal i sukob interesa

Bivša je Uprava, kaže Mrgan, raspisala natječaj za popravak lokomotiva na koji su se javili Gredelj, te tvrtke iz Slovenije i Rumunjske, a Pokrovac je uputio šest lokomotiva u Gredelj, iako su ponude Slovenaca i Rumunja bile povoljnije. Također je upozorio da su prvotno dogovoreni troškovi za popravak lokomotiva uvećani sklapanjem aneksa za dodatne poslove.

Mrgan je ustvrdio kako je kriminal i to što je Pokrovac u Gredelj poslao još dvije lokomotive s kojih se skidaju dijelovi i stavljaju na ostale lokomotive.

>>>Dobre brojke za teretni i putnički promet u zračnim i morskim lukama

S obzirom da je ranije Pokrovac u Gredelju bio direktor prodaje, Mrgan ga je prozvao zbog sukoba interesa, odnosno pogodovanja toj tvrtki. Također tvrdi da je Pokrovac odustao od tužbi prema Gredelju zbog neobavljenog posla popravka lokomotiva, koje već pet godina stoje u Gredelju.

Pokrovac se našao na meti i jer po tvrdnjama sindikalnih čelnika namjerava na 42 mjeseca unajmiti deset putničkih lokomotiva u vlasništvu HŽ Putničkog prijevoza, iako HŽ Cargo ima bolje lokomotive u svojem voznom parku, što bi bio dodatni trošak od 60 milijuna kuna.

Putnički prijevoz opterećuje HŽ Cargo

Zamjenik predsjednika sindikata Dalibor Petrović upozorio je da Putnički prijevoz, koji dobije godišnje od države gotovo pola milijarde kuna, pokušava svoje neracionalnosti pokriti opterećujući HŽ Cargo, koji po europskim direktivama od države ne može dobiti ni lipe.

Smatra da se sve to pokušava napraviti kako bi HŽ Putnički prijevoz do kraja godine prihodovao deset milijuna kuna i završio godinu pozitivno.

>>>HŽ Cargo: Na natječaj za člana uprave javio se i jedan stranac, Slovenac Ivan Novak

- Mislim da je namjera da se Europskoj komisiji zamažu oči, ima li netko u ministarstvu prste saznat će se. Činjenica je da ove godine završava program restrukturiranja HŽ Putničkog prijevoza, koji je ovjeren kod Europske komisije. Putnički prijevoz mora završiti godinu bar s kunom dobiti inače će Europska komisija na njega staviti šapu, rekao je Petrović.

Sindikat upozorava i na višak radne snage u HŽ Cargu zbog čega ne mogu biti konkurentni. Išli su na zbrinjavanja viška, ali onda se pojavio ministar branitelja Tomo Medved i rekao da se nikog ne može otpustiti jer su to branitelji.

Tri sindikata brane Pokrovca

U obranu Pokrovca u međuvremenu su priopćenjem stali Sindikat željezničara Hrvatske, Sindikat hrvatskih željezničara i Udruga branitelja i invalida Domovinskog rata HŽ-a, prozivajući čelnike Sindikata strojovođa da već dulje vrijeme provode kampanju rušenja Pokrovca zato što on neće dozvoliti da mu sindikat vodi poslovnu politiku.

Tri sindikata zatražila su pritom od Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture da odmah imenuje uprave i nadzorne odbore u željezničkom sektoru na puni mandat.

Sindikat strojovođa zatražio je pak od Vlade i resornog ministarstva da u HŽ Cargo dovedu nekog tko može pomoći toj tvrtki.

19. travanj 2024 21:21