Aktualno
StoryEditor

Sindikat turizma: Može Cappelli dati kvotu i za uvoz 50.000 radnika, ali ne znamo zašto bi itko došao

13. Prosinac 2018.

Osvrćući se na najave ministra turizma Garija Cappellija, kako za iduću godinu očekuje povećanje uvoznih kvota za radnike u turizmu na 15 tisuća (što je gotovo dvostruko više nego ove godine), Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske, koji je bio veliki protivnik uvoza stranih radnika, sada kaže da, što se njega tiče, Hrvatska ih može uvesti i 50 tisuća. Postavlja se jedino pitanje – tko bi i zašto došao?

- Nedavno smo održali sastanke sa svim relevantnim udruženjima u turizmu i Ministarstvom turizma i iako sam službeno uvijek bio protiv povećanja kvota za uvoz stranih radnika jer oni uvijek skuplji od domaćih, ovaj put sam rekao neka kvote slobodno budu i 50 tisuća stranih radnika. No postavlja

Hotelijeri pričaju o uvozu radnika iz Ukrajine i Filipina no s tim pristupom nećemo dospjeti do cilja kojeg smo si zacrtali u Strategiji razvoja turizma do 2030. godine, a to je kvalitetni, a ne masovni turizam - upozorava Andrić.

se pitanje tko bi uopće došao raditi u Hrvatsku, gdje su plaće, uz sve ostale beneficije, upola manje nego u drugim zemljama. Lani smo imali situaciju u kojoj se stvarao animozitet između domaćih i stranih radnika jer su poslodavci stranima nudili pokrivanje troškova puta, smještaja, hrane, a i uz plaće koje su bile identične kao domaćim radnicima, nudili su im i dodatne bonuse, stimulacije i ugovore, samo da ih zadrže - podsjeća Andrić.

Ali ni to nije bilo dovoljno, kaže.

- Unatoč svim tim povoljnijim uvjetima bit će ih teško privući da rade u Hrvatskoj. Austrija traži 30 tisuća radnika u turizmu, nudi 1.700 eura plaću,

Kad smo prošli put porezno rasteretili poslodavce u turizmu, nisu dizali plaće, no sada su na to prisiljeni. Možda bi ih trebalo još porezno rasteretiti. Naime, sljedeće sezone turistički i ugostiteljski sektor doslovce će se tući za radnike sa ceste, a kamoli za one kvalificirane i iskusne - kaže Andrić.

sve spomenute beneficije, slobodne dane, 13. plaću. U Hrvatskoj je prosječna plaća konobara između četiri i šest tisuća kuna, a tijekom sezone na crno radnici dobivaju oko sedam tisuća. Hotelijeri pričaju o uvozu radnika iz Ukrajine i Filipina no s tim pristupom nećemo dospjeti do cilja kojeg smo si zacrtali u Strategiji razvoja turizma do 2030. godine, a to je kvalitetni, a ne masovni turizam. Samo autohtono stvara preduvjete za kvalitetu i konkurentnost – izjavio je Andrić.

Dodao je kako u siječnju očekuje nacionalne pregovore oko kolektivnog ugovora u ugostiteljstvu jer je iznos povećanja plaća do sada bio neznatan u odnosu na druge zemlje u EU.

- Kad smo prošli put porezno rasteretili poslodavce u turizmu, nisu dizali plaće, no sada su na to prisiljeni. Možda bi ih trebalo još porezno rasteretiti. Naime, sljedeće sezone turistički i ugostiteljski sektor doslovce će se tući za radnike sa ceste, a kamoli za one kvalificirane i iskusne – zaključuje Andrić.

12. travanj 2024 00:32