16. rujan 2017.

Sindikat zahtijeva od Božinovića novu policijsku opremu jer je sadašnja ‘sramota države‘

Sindikat policijskih službenika uputio je ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću otvoreno pismo u kojemu traži da hitno osigura u proračunu sredstva za novu, kvalitetnu opremu i odoru, kako bi policija na siguran način obavljala svoj posao.

Neposredan povod za pismo je slučaj dovođenja na sud osumnjičenoga za oružanu pljačku u Dubrovniku, koji se, kako ističe Sindikat, "s lakoćom" oslobodio lisica, što su zabilježili mediji. Sindikat dodaje da su na sreću policijski službenici uspjeli osumnjičenoga, koji je prilikom dovođenja vrijeđao novinare, uvesti u zgradu suda i tako spriječiti veći incident.

>>> Božinović: Naš je cilj da iduće godine budemo potpuno tehnički spremni za Schengen

Ponovno prozivamo sve odgovorne za nabavu i brigu o odori i opremi te s opravdanim razlogom pitamo treba li se dogodit još veći incident ili netko treba nastradati da bi se pobudila svijest o tom problemu, piše Sinidikat policijskih službenika ministru Božinoviću.

Kao primjer navode zastarjele pancirke i osobno naoružanje i ističu da policajci "pored hrvatske tvornice oružja i hrvatskog pištolja dan danas zadužuju češke zbrojovke koje imaju čest kvar na udarnoj igli". Upozoravaju i da MUP nema dovoljno streljiva za vježbovno gađanje, a "kada policijski službenik uporabi vatreno oružje bit će odgovoran kao da je prošao NATO obuku".

Napominju i da su svjesni da je Božinović na čelu resora ni pola godine i da je zatekao dugogodišnje stanje, no takvo stanje, ističu, nije održivo. Ono je "sramota države i sustava", ocjenjuju i zahtijevaju od ministra da "s ciljem zaštite dostojanstva i digniteta hrvatske policije i policijskih službenika koji taj posao rade časno i pošteno, pod hitno započnu s rješavanjem nastale situacije".