16. kolovoz 2018.

Sindikat zbog neisplate plaća pokreće mirenje u 3. maju - nemamo ni materijala, profila ni opreme

Koordinacija Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata u Brodogradilištu 3. maj u četvrtak je, zbog neisplate plaće za srpanj, predala zahtjev za pokretanje procesa mirenja u sporu s poslodavcem, izvijestili su iz sindikata naglašavajući da su radnici i članovi sindikata zabrinuti zbog stanja u 3. maju.

Naglasili su da će se Sindikat metalaca u 3. maju pridržavati zakonom određene procedure oko rješenja problema te u dobroj vjeri voditi proces mirenja.

>>>Brodogradilište 3. maj u prvom polugodištu ostvarilo gubitak od 151 milijun kuna

Opisujući stanje u 3. maju, iz sindikata ističu da je sve vidljiviji nedostatak materijala, profila, opreme i ostalog potrebnog za normalno odvijanje proizvodnje.

„Da apsurd bude veći, gradnje koje se grade u brodogradilištu sve više kasne i gomilaju sve veće gubitke“, naveli su ističući da se radnici 3. maja se sve više upućuju na terenski rad izvan brodogradilišta.

Smatraju da su „za nastalo stanje odgovorni Uprava i vlasnik, tj. dioničari u Puli koji su gurali glavu u pijesak negirajući da će se ovo dogoditi“.

>>>Isplata 22,5 posto tražbina radnicima 3.maja TIBO

Podsjećaju da su u Sindikatu metalaca od listopada 2017.  predviđali da uskoro više neće biti novca za plaće te da su to ponovili i nedavno, nakon objave financijskih rezultata za prvih šest  mjeseci. I dalje traže definiranje točne vizije opstanka 3. maja, izvan sadašnjeg vlasništva Uljanika d.d.

Iz sindikata naglašavaju da se, sukladno odluci Koordinacije Sindikata metalaca u 3. maju, proces mirenja kod resornog ministarstva otvara zasebno samo za 3. maj. Objasnili su da „se ne žele dovesti u poziciju, kao početkom godine, kada je počeo proces mirenja u društvima Grupe Uljanik, a nakon toga nije se znalo tko je radnik, tko suvlasnik – dioničar i tko je čiji predstavnik“. Ističu da u 3. maju nemaju takvih dilema dilema, da su svi radnici, a da vlasnik i Uprava moraju platiti radnike za odrađeni posao.

Prema podacima iz sindikata, plaće u 3. maju isplaćuju se do 15. u mjesecu, za oko 1320 radnika.