17. siječanj 2018.

Sindikati: Crikvenički Jadran ostao bez Uprave u ‘neprihvatljivom, gotovo neshvatljivom trenutku‘

Iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije pozvali su u srijedu Vladu i mjerodavne ministre da daju naputke, a članove Nadzornog odbora (NO) crikveničkog Jadrana da bez odgode imenuju obnašatelja dužnosti Uprave Jadrana na najduže šest mjeseci, dodajući da su iznenađeni i zabrinuti što do danas, kad istječe mandat sadašnje Uprave, o tome nije postignut dogovor.

U roku od šest mjeseci novi bi vlasnik, u skladu sa Zakonom o trgovačkim društvima, imenovao NO, a on Upravu Jadrana, ističu iz tog sindikata u pismu poslanom članovima NO-a Jadran, ministrima turizma i državne imovine i CERP-u te na znanje predsjedniku Vlade, a dostavili su ga i medijima.

Iz sindikata su priopćili da je sjednica NO-a na kojoj se trebala imenovati Uprava, prema neslužbenim informacijama, dva puta odgađana jer se predstavnici vlasnika nisu uspjeli dogovoriti tko će i na koje vrijeme preuzeti dužnost njezina predsjednika.

"Neuobičajeno i neprihvatljivo bi to bilo kada bi vlasništvo Jadrana ostalo nepromijenjeno, no u situaciji kada je sigurno da će u vrlo kratkom vremenu doći do promjene vlasništva, gotovo je neshvatljivo", ističu iz sindikata.

>>>CERP: Zaprimljena jedna obvezujuća ponuda za crikvenički Jadran

Navode kako je činjenica da je državi i Ministarstvu državne imovine stalo da prodaju Jadran te da je na objavljeni natječaj pristigla, prema podatcima CERP-a, jedna obvezujuća ponuda od ponuditelja dvaju mirovinskih fondova (PBZ Croatia osiguranje i Erste). Također navode da je ponuđena cijena gotovo šest milijuna veća od početne utvrđene cijene, da su se u obvezujućoj ponudi ponuditelji obvezali napraviti dokapitalizaciju od 200 milijuna kuna u roku od šest mjeseci od sklapanja ugovora o prodaji i prijenosu dionica. Zato je, ocjenjuju iz sindikata, prodaja dionica Jadrana, što će biti temelj promjene vlasništva, gotovo sigurna.

Ističu kako je neshvatljivo da do isteka mandata dosadašnjeg predsjednika Uprave Dine Manestra nije imenovana nova Uprava, ili da mu nije produljen mandat na određeno vrijeme do promjene vlasništva, kada će, smatraju, novi vlasnik sigurno imenovati svoju Upravu.

Također ističu da Jadran do službene promjene vlasništva mora funkcionirati, da se radni procesi moraju odvijati te da nije potrebno "stvarati neizvjesnost, nemir i nelagodu kod radnika". Osim toga,  podsjećaju da su radnici Jadrana "prošli svoju kalvariju posljednjih dvadesetak godina, kada nisu dobivali plaću ili su je dobivali sa zakašnjenjem i umanjenu". Navode da je to "bilo vrijeme kada je Jadran bio ‘slučaj‘ i kada su ga raznorazni dušobrižnici obilazili s namjerom da ga se dočepaju".

>>> Država prodaje većinske udjele u hotelima Maestral, Makarska i Jadran

"Jadran je danas stabilna kompanija, a da je dobra ‘udavača‘, prepoznali su i investitori, nadamo se budući vlasnici, pa zato ne želimo vjerovati da se od Jadrana ponovno stvara ‘slučaj‘ na kojem će političari skupljati političke bodove", ističu u sindikatu.

U sindikatu drže da za kratko razdoblje do promjene vlasništva - ako budući vlasnici, tj. ponuditelji nemaju mogućnost predlaganja kandidata za predsjednika Uprave - treba imenovati obnašatelja te dužnosti, oko čega ne bi trebalo biti problema. "Ako postoje problemi takve vrste, Vlada zaista ima jako velikih problema", smatraju u sindikatu te ističu da će u tom smislu Vlada, Ministarstvo turizma, Ministarstvo državne imovine i članovi NO-a snositi odgovornost za posljedice koje bi mogle nastati zbog nepravodobnog imenovanja Uprave Jadrana.