• Pratite nas na:
17. listopad 2018.

Sindikati: Zdravstvo se pretvara u privatnu praksu koja nudi turističke i ugostiteljske usluge

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=mpf6xfXMdxc[/embed]

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SHH) i Samostalni sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske (SSZSSH) apelirao je u srijedu na saborske zastupnike da ne prihvatite prijedlog novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji je Vlada uputila u drugo saborsko čitanje, ocjenjujući da se njime ne jača dostupnost primarne zdravstvene zaštite i domova zdravlja već se zdravstvo pretvara u privatnu praksu i poduzetništvo, nudeći turističke i ugostiteljske usluge.

"Zakon unapređuje sustav samo na deklaratornoj razini, kontradiktoran je u svom sadržaju, pravno je nedorečen i diskriminatoran. Ovaj zakon stavlja djelatnost zdravstva na slobodno tržište, a zdravlje pretvara u robu", ističu sindikati u apelu upućenom saborskim zastupnicima.

>>>Lovrinović: Zdravstveni sustav teško je bolestan

Smatraju kako bi donošenja Zakona o zdravstvenoj zaštiti trebao biti financijska stabilizacija sustava zdravstva, uređenje sustava, jačanje dostupnosti zdravstvene zaštite i poboljšanje ishoda liječenja, no dobili smo upravo suprotno.

"Zakon uopće ne uređuje sustav i ne bavi se njegovim krucijalnim problemima već daljnjom privatizacijom primarne zdravstvene zaštite i uništava domove zdravlja, a u cijeli bolnički zdravstveni sustav uvodi zdravstveni turizam u obliku i opsegu kako ga determinira Zakon o pružanju usluga u turizmu. Dopustit će te da iz domova zdravlja gotovo svi liječnici odu u privatnu praksu, a da ih se financira iz sredstava doprinosa, dopustit će te da u bolnicama u redovno vrijeme i u sve naše kapacitete primamo turiste na teret javnog zdravstva, i da u javne službe uvodimo gospodarske djelatnosti - a što će biti sutra", navodi se u priopćenju.

Sindikati inzistiraju na zakonu koji će uvažiti interese osiguranika koji javno zdravstvo financiraju.

"Ako želimo ojačati domove zdravlja i poboljšati dostupnost zdravstvenoj zaštiti vratimo u njih zdravstvene radnike i platimo ih primjereno njihovu radu da ne požele otići, a nemojmo ih puštati da odu u privatnike na teret javnih sredstava. Ako želimo poboljšati dostupnost zdravstvene zaštite sve raspoložive kapacitete i opremu treba staviti na raspolaganje hrvatskim građanima, a tek onaj višak kapaciteta i opreme ponuditi na tržište za pružanje usluga zdravstvenog turizma", kaže se u apelu.

SSSH i SSZSSH pozivaju saborske zastupnike da ne dopuste prelijevanje javnih sredstava privatnicima te da se odvoje javno od privatnog i javno-zdravstvene usluge od profitnih.

>>>Mršić: Ministre Kujundžiću, ne igrajte se s javnim zdravstvom

"Za donošenje takvog Zakona nemate mandat građana. Nema niti jednog argumenta za ovakvo kaotično uređenje sustava. Sustavu treba pristupiti analitički i s jasnim pokazateljima i činjenicama, transparentno i dosljedno načelima socijalne države. Ovakav prijedlog Zakona ne smijete prihvatiti ili za njega trebate preuzeti osobnu odgovornost", stoji u pismu SSSH i SSZSSH saborskim zastupnicima.