Aktualno
StoryEditor

Sinergija tehnologije i znanosti: Studenti ekonomije na Tjednu otvorenih vrata RAZA-e

07. Ožujak 2018.

Tjedan otvorenih vrata organiziran u okviru kolegija Poduzetništvo Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, a predvođen prof. dr. sc. Markom Kolakovićem s ciljem stvaranja sinergije poduzetničke i akademske zajednice, održava se ovoga tjedna tri dana (5. 7. i 8. ožujka) u paviljonu 12 Zagrebačkoga velesajma.

Program je koncipiran tako da se u svakom danu održi kratka prezentacija Razvojne agencije Zagreb uz prezentacije jednog/dva startupa (po principu 3-5 minuta pitch + pitanja studenata), a ukupno će ga pohoditi šest grupa studenata koji bi ovim putem od samih poduzetnika, koji djeluju u sklopu Razvojne Agencije Zagreb, trebali saznati više o poduzetništvu.

>>> Šest pobjednika drugog Startup Factoryja Zagreb osvojili po 125 tisuća kuna

-U sklopu kolegija Poduzetništvo od ove godine uveli smo terensku nastavu putem posjeta Razvojnoj agenciji Zagreb, tj. Tehnološkom parku na Zagrebačkom velesajmu. Kako bi svi naši studenti 3. godine sveučilišnog studija te 5. godine stručnog studija imali priliku upoznati se s mogućnostima koje RAZA nudi, posjet smo podijelili na grupe kroz tjedan te smo stoga ovu manifestaciju nazvali „Tjedan otvorenih vrata RAZA“. Studenti su imali mogućnost upoznati se i s nekim poduzetnicima, dijelom našim bivšim studentima koji su im prenijeli svoja poduzetnička iskustva i probleme s kojima su se u svojem poduzetničkom životu susretali. Smatram da su iskustva koja su studenti pritom stekli nemjerljiva, elaborirao je prof. dr. sc. Marko Kolaković s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Naglasio je kako će suradnja s Razvojnom agencijom Zagreb biti u budućnosti trajna i stalna, jer upravo Razvojna agencija predstavlja sljedeći korak, nakon Studentskog poduzetničkog inkubatora, u potpornim institucijama poduzetništva.

>>>Jure Mikuž: Imamo 40 milijuna eura za financiranje regionalnih startupova

- Misija našeg Inkubatora je u konačnici vidjeti naše studente i kao vlasnike uspješnih brzorastućih tvrtki, a sve to s ciljem doprinosa razvoju poduzetništva, ubrzanju gospodarskog razvoja i iskorištavanja ogromnog, ali neiskorištenog potencijala koji proizlazi iz najvrednijeg resursa kojeg Hrvatska posjeduje – a to je znanje. U našu suradnju u skoroj budućnosti namjeravamo uključiti i HAMAG-Bicro koji bi nam kao partner još više pomogao u osiguranju financijske potpore za realizaciju poduzetničkih projekata - kazao je Kolaković.

Interes za radom u okviru Tehnološkog parka na Velesajmu od kada je prije gotovo dana, otvorio svoje kapacitete, među poduzetnicima izuzetno je velik.  Prostor prvog kata 12. paviljona na Zagrebačkom velesajmu obuhvaća 7300 m² gdje je startupovima na raspolaganju ukupno 118 modularnih ureda. U ovome trenutku popunjeno je više od 90% raspoloživih kapaciteta, a zbog prirodne fluktuacije korisnika prijave su i dalje otvorene za sve zainteresirane koji zadovoljavaju kriterije ulaska u Park. U ovome trenutku u Tehnološkom parku Zagreb inkubirano je preko 80 visoko-tehnološka tvrtka koje zapošljavaju više od 200 zaposlenika. Njihove djelatnosti usmjerene su na različita područja interesa. Pa se tako razvijaju inovacije primjenjive u područjima novih tehnologija, fizike i energetike do turizma, mode i zdravlja.

>>> Na Zagrebačkom velesajmu otvoren Tehnološki park

- Čast mi je i zadovoljstvo što smo tijekom Tjedna otvorenih vrata u našem Tehnološkom parku ugostili i s našim aktivnostima upoznali tolike mlade ljude, studente Ekonomskog fakulteta u Zagrebu organiziranog u  okviru kolegija Poduzetništvo koji predvodi prof. dr. sc. Marko Kolaković. Suradnja sa Sveučilištem od izuzetne nam je važnosti stoga smo i sa zagrebačkim Ekonomskim fakultetom u formalnom partnerskom odnosu - rekao je Frane Šesnić, direktor Razvojne agencije Zagreb.

Dodao je kako povezivanje znanosti i  tehnologije ide ruku pod ruku.

- Kada kompetentan inovator razvije ideju, da bi ideja bila održiva, nužno je znati kako ju komercijalizirati odnosno upakirati, predstaviti i doći do ciljnog tržišta. Stoga je multidisciplinarnost timova i povezivanje stručnjaka različitih obrazovnih profila neophodno za uspjeh. Ovim putem pozivam mlade da promišljaju o poduzetništvu koje nosi određene rizike no također donosi i niz mogućnosti za rast u osobnom, profesionalnom i financijskom smislu. U poduzetništvu i padovi su dio puta ka uspjehu - rekao je Šesnić.

- Kroz ukupno devet predavanja raspoređenih tijekom 3 dana studentima su se predstavili mladi poduzetnici, stanari našeg Tehnološkog parka koji su do sada sudjelovali u brojnim programima i natjecanjima poput našeg Startup Factory Zagreb programa. Tim su iskustvima unaprijedili svoje kompetencije, a između ostalog stekli i financijske potpore bitne za razvoj poslovanja. Ovakvi stvarni primjeri najbolji su dokaz da se do novca i uspjeha može doći predanim i vrijednim radom. Ovim putem pozivam sve mlade ljude da promisle, odvaže se, steknu relevantna znanja i preuzmu odgovornost za svoju budućnost – zaključio je direktor Razvojne agencije Zagreb.

18. travanj 2024 16:14