Aktualno
StoryEditor

Sisačka utrka solarnih automobila postala međunarodna

10. Travanj 2018.

Već tradicionalno Sisak će početkom lipnja tri dana biti u znaku solarnih i električnih automobila, ali i inovativne djelatnosti učenika i studenata, s obzirom da će u organizaciji Tehničke škole biti održana šesta utrka solarnih automobila SOELA u kojoj će sudjelovati dosad najviše, čak 24 ekipe srednjoškolaca iz cijele zemlje, a očekuje se i nastup ekipa iz Slovenije i Francuske.

Kako su u utorak najavili organizatori manifestacije, nastup na utrci već je postao stvar prestiža srednjoškolaca, koji sami pod vodstvom svojih mentora konstruiraju solarne automobile. Utrka sisačkim ulicama u dosad najjačoj konkurenciji održat će se u subotu, 9. lipnja s početkom u 11 sati.

>>>Učenici dubrovačke Obrtničke i tehničke škole izradili solarni automobil ‘Ruđer 01’

U razdoblju od 7. do 9 lipnja još će se održati izložba električnih i hibridnih vozila uz promotivnu vožnju, izložba solarnih automobila te konferencija o inovativnoj djelatnosti mladih.

Budući da se ova manifestacija održava u znaku Dana Sisačko-moslavačke županije, koja ove godine obilježava 25 godina postojanja, projekt će se sufinancirati iz županijskog proračuna. Ugovor o tome u utorak su potpisali ravnatelj Tehničke škole Davor Malović i župan Ivo Žinić, koji je sa suradnicima prije toga obišao školske radionice i razgledao već postojeće i budući bolid s kojim će Siščani nastupiti na ovogodišnjoj utrci.

>>>U Norveškoj sve više električnih automobila, vlasnici imaju brojne pogodnosti

"Ova manifestacija je za našu županiju koja postupno postaje prepoznatljiva po inovativnoj djelatnosti i razvoju novih tehnologija. Velika stvar. Drago mi je da u jakoj konkurenciji ove godine nastupaju čak četiri ekipe srednjih škola iz naše županije, iz Siska, Kutine, Novske i Gline. I ova je manifestacija najava da želimo prednjačiti u primjeni novih tehnologija", rekao je župan Žinić.

Inače, sisačka Tehnička škola prednjači u korištenju sredstava iz EU fondova. Dosad je na taj način ostvareno 15 projekata u vrijednosti desetak milijuna kuna, a škola je za nova sredstva već konkurirala novim projektima. Na taj je način prije šest godina počeo i danas prepoznatljivi projekt SOELA, koji je vremenom prerastao u tradiciju.

18. travanj 2024 14:12