Aktualno
StoryEditor

Sisačko-moslovačka županija izgradit će tisuću ‘cikloturističkih‘ kilometara u iduće tri godine

19. Srpanj 2017.

Sporazum o suradnji u provedbi Operativnog plana razvoja cikloturizma od 2017. do 2020. godine na području Sisačko-moslavačke županije (SMŽ), potpisala su u srijedu 22 partnera koji sudjeluju u tom projektu.

Time je počelo ostvarivanje projekta kojim je Županija konkurirala na javnom pozivu Ministarstva turizma i koji Ministarstvo pomaže s 350 tisuća kuna.

>>> VIDEO: Potpisani ugovori za razvoj cikloturizma na kontinentu vrijedni 5 milijuna kuna

Među partnerima su Sisačko-moslavačka županija, Hrvatske vode, Hrvatske šume, Hrvatske ceste, Hrvatske željeznice, PU sisačko-moslavačka, četiri grada, tri općine, turističke zajednice, javne ustanove, razvojna agencija SIMORA i drugi. Cilj je u sljedeće tri godine udvostručiti sadašnjih tisuću kilometara na 25 biciklističkih ruta.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić je ocijenio kako je turizam jedna od strateških grana u županiji, a cikloturizam kao sve popularniji oblik turizma, može pomoći njegovu razvoju. Kao prepoznatljive turističke destinacije spomenuo je Park prirode Lonjsko polje, Lječilište Topusko, Moslavačke vinske ceste i brojne rijeke.

Osim toga, cikloturistima, koji su i dobri potrošači, na području županije na raspolaganju je četrdesetak OPG-ova koji se bave turizmom.

>>> Ministarstvo turizma sufinancira plaže, centre za posjetitelje i cikloturizam

U ime partnera, glavni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je kako ovaj projekt dosadašnje prirodne nedostatke može pretvoriti u prednost. Naime, prilikom modernizacije nasipa, jer je riječ o poplavnim područjima, Hrvatske će vode krune nasipa urediti kao biciklističke staze.

Procjenjuje se da je području Europske unije 20 milijuna cikloturista te da cikoloturizam godišnje ostvaruje oko 44 milijarde eura prihoda.

20. travanj 2024 13:14