Aktualno
StoryEditor

Sisak: Članovi županijskog GSV-a za opstanak Rafinerije i Petrokemije i veća socijalna prava radnika

06. Ožujak 2018.

U nezavidnoj gospodarskoj situaciji, kada je u pitanju opstanak nekoliko većih gospodarskih subjekata na području Sisačko-moslavačke županije, od županijskog Gospodarsko-socijalnog vijeća očekuje se poticaj za učinkovitiji socijalni dijalog, istaknuto je u utorak u Sisku gdje je na sjednici tog savjetodavnog tijela za novog predsjednika izabran Roman Rosavec, zamjenik sisačko-moslavačkog župana zadužen za područje gospodarstva.

Nedostatak kompetentne radne snage

Na sjednici na kojoj su, uz čelnike županije, bili nazočni i predstavnici poslodavaca i više sindikata, župan Ivo Žinić govorio je o važnosti socijalnog partnerstva i dijaloga te istaknuo da radnici zaslužuju veća materijalna prava i zaštitu, jer nedostatak kompetentne radne snage postaje sve veći problem i ozbiljno ugrožava opstanak mnogih tvrtki.

>>>Sindikati: Nije kasno za spas Rafinerije Sisak

Bilo bi nužno ostvariti takve uvjete i položaj radnika, kako bi se i dio onih koji su otišli, vratio u zemlju, rekao je Žinić.

Novi predsjednik GSV-a Roman Rosavec najavio je kako će se sjednice GSV-a održavati svaka tri mjeseca ili prema potrebi, ovisno o aktualnoj problematici.

Melita Mađo iz Nezavisnog hrvatskog sindikata predložila je da se članovi vijeća što prije detaljnije upoznaju sa stanjem u Rafineriji nafte Sisak i kutinskoj Petrokemiji, kako bi GSV svoje aktivnosti mogao usmjeriti u njihov opstanak.

>>>Župan Žinić: Sisačko-moslavačka županija postaje najveće gradilište u Hrvatskoj

O problemu nedostatka radnika govorio je Milan Stojanović, vlasnik sisačke tekstilne industrije Siscija, koja zapošljava 300 radnika. Tvornica, kaže, ima i brend i tržište, ali nema dovoljno radnika. Smatra da je problem u školovanju krojača.

Među probleme ubojio je i visoke troškove za prijevoz radnika, koji iznose 1,2 milijuna kuna na godinu i 17 posto bolovanja krojačica zbog njege bolesnih i nepokretnih roditelja, "jer postojeći sustav te probleme nije riješio".

>>>Petrokemija: Definirali smo četiri ključna problema u realizaciji pozitivnih rezultata

GSV je u Sisačko-moslavačkoj županiji prestao radom 2013. da bi se prošle godine ponovo konstituirao, a sada je nastupio novi jednogodišnji mandat.

Novi saziv vijeća ima 12 članova, a za dopredsjednike su izabrani Tihomir Babić, direktor kostajničkog Pounja i Melita Mađo, predstavnica Nezavisnog hrvatskog sindikata. Na sjednici je usvojen i novi Poslovnik o radu.

18. travanj 2024 14:29