Aktualno
StoryEditor

Sjajan primjer: Karlovačka županija darovala vrijedne objekte Trgovačko-ugostiteljskoj školi

06. Veljača 2018.

Darovnim ugovorom koji su u utorak potpisali župan Karlovačke županije Damir Jelić i ravnatelj Trgovačko-ugostiteljske škole Karlovac Damir Pleša Karlovačka županija darovala je školi kompleks nekretnina u Radićevoj ulici. Procijenjena vrijednost darovanih nekretnina, a riječ je o školi, zgradi mješovite uporabe, gospodarskoj zgradi, trafostanici i dvorištu, ukupne površine 2.562 kvadratna metra, iznosi oko osam milijuna kuna.

>>> Karlovačka županija pred demografskim i kadrovskim kolapsom

Spomenuti kompleks u staroj karlovačkoj gradskoj jezgri bio je do Domovinskog rata vojarna JNA, a nakon preuređenja i prijenosa vlasništva s države na Karlovačku županiju, u njemu od 1998. godine djeluje Trgovačko-ugostiteljska škola Karlovac, koju ove školske godine pohađa 348 učenika. Može se reći da je to bio možda prvi pravi primjer kvalitetne prenamjene vojnih prostora na atraktivnom položaju usred grada relativno brzo po završetku rata, no to nažalost, nije postalo pravilo, i tek je Veleučilište Karlovac kasnije krenulo istim putem.

Zemljišno-knjižnom uknjižbom vlasništva nad nekretninama u kojima Trgovačko-ugostiteljska škola već 20 godina funkcionira, rekao je ravantelj Pleša, škola je napokon stekla i uvjete apliciranja programa za povlačenje sredstava iz EU-fondova. Prvi takav konkretan potez, dodao je Pleša, odnosi se na zahvat povećanja energetske učinkovitosti, što će dugoročno školi smanjiti troškove poslovanja, a ujedno doprinijeti kvaliteti boravka i rada u školskim objektima.

>>> Karlovačka županija prodaje udjele u ‘mrtvom kapitalu’

Župan Jelić, ističući vrijednost obrazovnih programa ove škole, pogotovu u vrijeme kad se u Hrvatskom turizmu nameće problem deficita školovanog ugostiteljskog i hotelijerskog kadra, najavio je i daljnja darovanja ovoj školi, ali na drugim lokacijama gdje bi se uspostavili novi kabineti, samo što bi u tom nastavku donacija prostora prema školi došla od države. Do takvog izlaska iz sadašnje cjeline školskog komplesa doći će, objasnio je Jelić, temeljem procjene da je daleko manja sredstva potrebno uložiti u uređenje prostora u blizini škole, nego ulagati u uređenje potkrovlja objekata u školskom kompleksu, a zbog blizine nastava neće trpjeti.

Županija će, dodao je Jelić, donirati i staru školsku zgradu u Plaškom Općini Plaški koja navodno ima viziju što će s tim objektom učiniti, ali posebna pažnja posvetit će se mogućim aranžmanima s područnim školama. Umjesto sadašnjeg modela, po kojem matične škole novac od eventualne prodaje objekata nefunkcionirajućih područnih škola moraju dostaviti na račun Županije, župan obećava čak i financijsku pomoć matičnim školama koje  imaju kvalitetan plan što i kako s objektima zatvorenih područnih škola. Takav stav ilustrirao je i primjerima područnih škola na području Slunja i Ogulina koje su postale objekti u službi lovnog turizma, u Plaškom, Vojniću i Bosiljevu u njima su proizvodni pogoni.

19. travanj 2024 23:34