Korona i biznis
18. lipanj 2018.

Skliznuo tečaj eura zbog opasnosti od trgovinskog rata

Tečaj eura u ponedjeljak je na međunarodnim tržištima ponovo skliznuo prema najnižim razinama u tri tjedna prema dolaru zbog jačanja opasnosti od izbijanja američko-kineskog trgovinskog rata.

Euro je nakon velikih gubitaka u prošlotjednom trgovanju zbog poruka iz Europske središnje banke (ECB) na početku ovoga tjedna oslabio dodatnih 0,3 posto, na 1,1576 dolara. Drži se tako nedaleko nedavno zabilježenih najnižih razina u tri tjedna, od 1,1543 dolara.

>>>Nasdaq dosegnuo rekordnih 7.761 bod

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je uvećan 0,2 posto, na 94,966 bodova, nadomak najviših razina u posljednjih sedam mjeseci, koje je dosegnuo u petak nakon najnovijih smjernica s prošlotjedne sjednice američke središnje banke Fed.

Tečaj dolara prema jenu skliznuo je pak blagih 0,1 posto, na 110,50 jena. U fokusu tržišta je prošlotjedna odluka Washingtona o uvođenju carina na uvoz kineskih roba u vrijednosti 50 milijardi dolara, a na koju nije trebalo dugo čekati odgovor iz Kine. Kako je objavila kineska novinska agencija Xinhua, Peking je najavio carinu od 25 posto na 659 američkih proizvoda, uključujući soju, automobile i morske plodove.

>>>ECB prestaje s programom namijenjenim stabilizaciji gospodarstva eurozone

Neke ulagače brine da bi takav razvoj događaja u konačnici mogao pogoditi rast globalnog gospodarstva a posebno Europu, s obzirom da je američki predsjednik Donald Trump signalizirao da će nametnuti carine na uvoz iz automobilskog segmenta.

Euro su na početku ovotjednog trgovanja također pritisnule najnovije napetosti u njemačkoj koalicijskoj vladi.

Stephen Gallo, valutni analitičar u tvrtki BMO Capital Marketsu, kaže da, iako su kod većine valuta zabilježene zasad tek blage promjene tečajeva u odgovoru na napetosti na trgovinskom planu, najnovije prognoze iz središnjih banaka u eurozoni i Japanu pokazale su da takav obračun počinje izazivati određene posljedice.

>>>Euro prema dolaru ojačao drugi tjedan zaredom

Jen je blago ojačao prema dolaru nakon što su najnoviji podaci pokazali snažan rast japanskog izvoza, a i zbog jačanja trgovinskih napetosti. Japanska valuta obično jača u nestabilnim vremenima, pa je tako uz nju u ponedjeljak ojačala i druga valuta-utočište, švicarski franak.

- Reakcije na valutnim tržištima na razvoj situacije na trgovinskom planu bile su uglavnom prigušene jer su američke mjere i kineski odgovor bili u skladu s očekivanjima, kazao je Yukio Ishizuki, viši valutni analitičar u Daiwa Securitiesu.