26. kolovoz 2018.

Škoda Fabia: Redizajnirana treća generacija bez dizelskih motora

https://www.youtube.com/watch?v=hLZjjwwN1N0

Škoda Fabia u Hrvatskoj možda nema Octavijinu karizmu, nema ni prodajne rezultate starijeg i većeg brata. Dok je trenutačno Octavia najtraženiji model u Hrvatskoj, Fabia nije ušla ni u prvih dvadeset, ali svejedno je vrlo važna za Škodu. Česi su prošlog tjedna predstavili redizajniranu izvedbu treće generacije Fabije. Cilj je bio jasan: dizajnerski približiti automobil Octaviji. Ipak, drastičnijih promjena nema, možemo samo navesti podatak da su Česi ponudili u opciji 18-colske naplatke s kojima Fabija dobiva sportski izgled.

>>>Ferrari je najprofitabilniji brend u autoindustriji

Također se mogu nadoplatiti LED svjetla, ali pokazivači smjera ostali su vjerni dobrim starim žaruljama, tu je LED tehnologija ostavljena drugim markama u sklopu VW-ova koncerna. Uz klasičnu peterovratnu izvedbu redizajniran je i karavanski model.

Nema digitalnu ploču

U unutarnjem prostoru dorađeni su instrumenti koji su sada pregledniji i lakše ih je očitavati. Fabia nema digitalnu instrumentnu ploču poput VW-a ili Audija, što je očekivano jer Škoda cilja drugu publiku. Na središnjoj je konzoli ‘infotainment‘- sustav kojim se upravlja ekranom od 6,5 inča. Škodin je slogan ‘Simply Clever‘.

Novi model Fabije Škoda je htjela dizajnerski približiti popularnijoj Octaviji. Ipak, drastičnijih promjena nema, novost su naplatci od 18 cola koji Fabiji daju sportski izgled.

Na Fabijinu je unutrašnjost itekako primjenjiv: jednostavna je, praktična, a opet ima sve potrebno. Dio ‘Clever‘ mogao bi se odnositi na baterijske svjetiljke u prtljažniku ili pak strugač leda s mjeračem dubine profila za gume.

Četiri izvedbe motora

Škoda se odlučila za drastičan potez u motorima. U cijelosti su izbačeni dizelaši, ostavljeni su samo trocilindrični benzinski agregati. Riječ je o jednolitrenome motoru koji dolazi s četiri različite snage. Dvije slabije izvedbe razvijaju 60 i 75 konja, u tom slučaju motori nemaju turbopunjače. Minus je, naravno, manja snaga, ali i okretni moment, a plus bi svakako trebala biti dugovječnost motora.

>>>Prestaje proizvodnja Fiat Punta

Turboizvedbe razvijaju 95 odnosno 110 konja. U najjačoj izvedbi Fabia razvija najveću brzinu od 195 km/h, a do stotke dolazi za 9,6 sekundi. Svi modeli osim najjače izvedbe dolaze s ručnim mjenjačem s pet stupnjeva prijenosa, a izvedba sa 110 konja ima šest stupnjeva prijenosa i mogućnost odabira DSG automatskog mjenjača. Cijene nove Fabije neće se previše razlikovati od dosadašnjih modela.