Aktualno
StoryEditor

Školica komuniciranja: Koji filing - u tri koraka do totalne ushićenosti

25. Kolovoz 2019.

Koji filing!

Sigurno poznajete osjećaj totalne ushićenosti. Onog trenutka kada znate da ste prava osoba na pravom mjestu u pravom trenutku i s pravom namjerom. Kad svijet izgleda kao savršeno usklađeno mjesto u kojem ste vi svakim atomom tijela u ispravnom ritmu s okružjem. Svatko poznaje taj osjećaj koji je često bezobrazno kratak. Na drugoj strani ne postoji osoba koja nije bar jednom u životu osjetila i potpunu suprotnost. Kada ste željeli ostvariti neki svoj cilj, a u vama se javila nesigurnost, preispitivanje i manjak motivacije. To su trenutci u kojima nam se čini da, iako je sve naizgled normalno to nije ono što smo željeli ostvariti. Kao da jedan dio nas želi ostvariti zacrtano, a drugi čini sve da nas sabotira.

Ove dvije krajnosti nisu ništa drugo nego usklađenost (kongruentnost) i neusklađenost (nekongruentnost). Kada bi nam komuniciranja sa samim sobom svaki dan bilo jednako važno kao što nam je komuniciranje s drugim ljudima osjećaj kongruentnosti bio bi naša svakodnevica. Ne bi li bilo sjajno biti u stanju povećane budnosti i motiviranosti i s lakoćom obavljati stvari koje život servira na stolu.

Ukoliko imate područje života u kojem sabotirate sebe radi se o dubokom neusklađenosti svih vaših razina. Dok činite jedno, razmišljate drugo, a osjećate treće nema nikakve mogućnosti da budete ispunjeni i zadovoljni. Može i gore od toga. Dozvolite li da ovo stanje potraje i drugi oko vas doživljavati će vas kao nedosljedne, neodlučne i zbunjene. I tako u krug.

Suprotno tome, kongruentne ljude svi doživljavamo kao karizmatične, prisutne, odlučne i pouzdane. To nije teško pojasniti. Oni svoju unutrašnju usklađenost (fizičku, mentalnu, emotivnu i duhovnu) jednostavno prezentiraju prema van. I mi to osjećamo.

Zato uvijek kada imate filing da VI niste VI ili da vam to NEŠTO ne ide kao što ste očekivali, zastanite minutu. Odvojite vrijeme i promislite da li je to doista ono što želite ili su to očekivanja vaših nadređenih, obitelji, okoline? Budite iskreni sa sobom. Test je više nego siguran i sastoji se u nekoliko kratkih odgovora;

  1. Da li moje ponašanje pokazuje moja najdublja uvjerenja?
  2. Da li moja uvjerenja i vrijednosti zaista odražavaju ono što jeste moj identitet?
  3. Da li sve to podržava moj širi smisao?

I onda...

Napravite ispravke tamo gdje osjećate da je nužno. Ako se ponašate kontra vaših najdubljih uvjerenja odlučite promijeniti ponašanje. Korak po korak, ali ustrajno. Ako uvjerenja koja ste formirali više nisu slika vašeg identiteta preispitajte ih. Ona koja vas ograničavaju promijenite. I na kraju dozvolite da stvarno živite svoj izvorni smisao što god on bio. Sklad koji ćete osjetiti ukoliko se odlučite sebi pružiti šansu biti će gotovo opipljiv.

Koji super filing!!!!!

Autorica Školice komuniciranja Melita Pavlek savjetnica je za komuniciranje  i NLP Leadership stručnjak.

23. travanj 2024 19:26