16. travanj 2019.

Školica komuniciranja: Proljetno čišćenje ili kako iskoristiti svoja uvjerenja u svoju korist

„Uklanjam oko sebe i u sebi sve ono što me ne podržava.“

Tako je zvučala rečenicu koju sam neumorno 365 dana ponavljala u jednoj od meditacija nadajući se da je i samo izgovaranje dovoljno da sve prepreke nekim čudom nestanu. Dok nakon puno puno puno ponovljenih čarobnih rečenica nisam shvatila koje pitanje si postavljam – Što je to unutar mene što me ne podržava?!

Kako glupa pretpostavka! Pa ja sam sebi baš super potpora. Nije moguće da je unutar mene nešto što me ne podržava.

A moguće je! Itekako je moguće.

Svatko od nas pokrenut je svojim mislima, riječima i akcijama. One su uvjetovane vrijednostima i uvjerenjima pojedinca. Vrijednosti jesu ono što nam je važno poput slobode, sigurnosti, ljubavi, ali uvjerenje su ona kojima vjerujemo da su istinita. I da! Ona neki puta nisu  u potpunosti na našoj strani.

Uvjerenja nas mogu ograničavati ili podržavati s obzirom na to koliko su duboku usađena u naš sustav. Ono što smo dužni samima sebi je tu i tamo provjeriti nije li došlo vrijeme proljetnog mentalnog čišćenja.

Uzmite vremena za sebe i provjerite u što to vjerujete, a da više nije podržavajuće za vas.

Neće biti lagano jer postoji ozbiljan set uvjerenja kojih nismo ni svjesni, a ipak upravljaju našim ponašanjem. Puno smo ih usvojili u dječjoj dobi. Pri proljetnom čišćenju provjerite je li ono što ste smatrali ispravnim i istinitim uistinu i danas relevantno.

Dobro će nam doći i kratki podsjetnik na korake u analizi:

  1. Usporedite svoje akcije s uvjerenjima koja imate i provjerite ulažete li svoju energiju, vrijeme i ostale resurse u nešto što vam se samo čini važnim ili je bilo važno u nekom prijašnjem životnom ciklusu.
  2. Razmislite zbog čega vam je nešto bitno? Vratite se do onog trenutka u kojem ćete i sami osjetiti da ste našli odgovor koji je u potpunosti u skladu s današnjim okruženjem. Ne bojte se promjena!
  3. Nađite način da ispunite vašu vrijednost, a da to u isto vrijeme bude i korisno za vašu okolinu.

I razgovarajte i s ostalim o njihovim vrijednostima jer to rijetko činimo. Ako želite posuditi i neka univerzalna podržavajuća uvjerenja preporučam sljedeća:

-> Uvijek ste više od onoga što mislite da jeste.

-> Svatko od nas već ima sve potrebno za uspjeh.

I sretno proljetno čišćenje!

Autorica Školice komuniciranja Melita Pavlek savjetnica je za komuniciranje  i NLP Leadership stručnjak.