28. svibanj 2019.

Školska knjiga predstavila udžbenike i inovacije prilagođene novom kurikulumu

- Desetljećima smo prvi odabir hrvatskih učitelja i nastavnika, a posebno smo ponosni na činjenicu da smo prvi prepoznali važnost cjelovitog pristupa učenju i uveli digitalni sustav za učenje i poučavanje u Hrvatsku. Naša je digitalna platforma u školama besplatno prisutna još od 2014., a proteklih pet godina pomno smo promatrali potrebe hrvatskih škola, učitelja i učenika i prema njihovim potrebama nastala je e-sfera, cjelovito digitalno rješenje u potpunosti prilagođeno ishodima hrvatskog kurikuluma, izjavila je u danas Matilda Bulić, članica Uprave Školske knjige, prilikom predstavljanja udžbenika i inovacija prilagođenih novom kurikulumu.

S prvim danom lipnja, naime, počinje rok od petnaest dana u kojem više od 20.000 učitelja i nastavnika bira nove udžbenike za primjenu kurikularne reforme u osnovnim i srednjim školama. Školska knjiga, kao najveći izdavač u zemlji, pripremila je moderne udžbenike i najnaprednije digitalne sadržaje za sve predmete u svim razredima u osnovnim i srednjim školama u kojima u školskoj godini 2019./2020. kreće primjena novog kurikuluma.

Učitelji i nastavnici osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske biraju udžbenike za prvi, peti i sedmi razred osnovne škole, te za prvi razred gimnazija i opće obrazovne predmete u strukovnim školama u kojima od jeseni kreće primjena novih kurikuluma.

Za novu školsku godinu Školska knjiga je pripremila sve potrebne udžbenike i druge obrazovne materijale, kako za učenike tako i za učitelje. Svi su materijali u potpunosti usklađeni s predmetnim kurikulumima. Udžbenike Školske knjige prate i dodatni digitalni sadržaji koji su prilagođeni novoj generaciji učenika naviknutih na digitalno okruženje.

Spomenuta e-sfera nudi jednostavan i brz pristup edukativnom materijalu kod kuće i u učionici. Ono što je njezina posebnost jest da su digitalni sadržaji poput igrica, animacija, video i audio zapisa, fotogalerija i simulacija dostupni jednim klikom. Učenik uz pomoć aplikacije skenira kod u udžbeniku koji se nalazi uz svaku lekciju i automatski pristupa interaktivnom sadržaju. Udžbenici Školske knjige osim na e-sferi, dostupni su i na platformi mozaBook koja uz brojne multimedijske sadržaje nudi alate i za samostalno stvaranje sadržaja (3D modeli, pametne oznake, alati za prepoznavanje jednadžbi...).

Okupljenima su predstavljena i tiskana izdanja udžbenika na kojima je radilo skoro tisuću najboljih hrvatskih autora, metodičara, znanstvenika i praktičara Školske knjige.

- Sinergija tiskanog i digitalnog dijela udžbeničkoga kompleta danas pruža sasvim nove mogućnosti prilagodbe, proširivanja i produbljivanja sadržaja te sasvim nove načine ponavljanja i uvježbavanja kako bi učenici dosegnuli željene ishode. Digitalna inačica udžbenika zapravo je individualizirani udžbenik koji svaki učenik može prilagoditi svojim potrebama. Tako se svakom djetetu daje prilika da se uvjeri da može više, objasnila je Emica Calogjera Rogić, izvršna urednica u Školskoj knjizi.

Ovih dana završava i prvi ciklus eksperimentalnog programa ‘Škola za život‘ u kojem sudjeluje 48 osnovnih i 26 srednjih škola te 8419 učenika diljem Hrvatske. Školska knjiga podržala je i nastavak eksperimentalnog programa i osigurala sve udžbenike za sve predmete u svim razredima.

- Eksperimentalna provedba je pokazala koliko su u odgojno-obrazovnom sustavu važni kvalitetni obrazovni materijali. U trenutku kad se pred učitelje stavlja jako puno izazova važno je da imaju siguran oslonac i kvalitetnu podršku, a ovi udžbenici to svakako jesu, izjavio je Igor Matijašić, ravnatelj Osnovne škole Milana Langa.

Druženju s medijima pridružio se i najpoznatiji televizijski urednik Đelo Hadžiselimović koji je istaknuo kako između odabira najboljeg dokumentarca i najboljeg udžbenika nema velike razlike – važne su četiri točke: iskustvo, tradicija, povjerenje i poznavanje publike.

Za kraj vrijedi spomenuti i da su svi udžbenici Školske knjige već sada dostupni putem e-sfere, aplikacije koju možete skinuti na vaš pametni telefon.