05. veljača 2018.

SKOZ za Croatia Airlines traži sposobnog stručnjaka ‘koji nije sudjelovao u uništavanju kompanije‘

Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ) uputio je u ponedjeljak pismo premijeru Andreju Plenkoviću i resornom ministru Olegu Butkoviću u kojem traži da na čelo Croatia Airlinesa (CA) dođe stručnjak koji će biti sposoban rukovoditi aviokompanijom od državnog interesa, ali i radnicima bez kojih ta kompanija ne može poslovati i postojati.

SKOZ traži od Plenkovića i Butkovića da "hitno prekinu spiralno poniranje" CA i odaberu novu Upravu, na čijem čelu će biti stručnjak koji nije sudjelovao u uništavanju kompanije.

>>>Croatia Airlines prvi put u povijesti zabilježio dvomilijuntog putnika u jednoj godini

Svaki radnik koji svoju budućnost vidi u sklopu CA duboko je zabrinut činjenicom da Vlada već dvije godine ne želi ili ne može naći stručnjaka koji bi upravljao kompanijom, a kadar koji je uzrok i generator iznimno narušenih međuljudskih odnosa zadržava pozicije ili napreduje, dok kompanija gubi radnike i poziciju na tržištu, te stagnira ili čak nazaduje, kaže se u pismu.

>>> Sindikat pilota: Croatia Airlines tone, uskoro neće imati tko letjeti i održavati avione

Sindikat tvrdi da nepremostive razlike između Uprave i kabinskog osoblja zrakoplova rezultiraju velikim gubitkom kadrova i konstantnim potrebama za školovanjem novih ljudi.

U istoj mjeri poslu člana kabinske posade leđa okreću iskusni i mladi radnici, što potvrđuje podatak da je u prosincu 10 posto većinom stalno zaposlenog kab­inskog osoblja odlučilo prijeći na zemaljske poslove.

>>>Croatia Airlines uvodi tri nove linije

U proteklih nekoliko godina, broj dugogodišnjih radnika koji su napustili CA nadmašio je 30 posto stalno zaposlenog kabinskog osoblja, upozorava sindikat.

Najveći razlog za bijeg iskusnih radnika su nehumana radna vremena nametnuta "letačima", koja u velikoj mjeri onemogućavaju obiteljski život, a sve češće rezultiraju i velikim brojem ozbiljnih zdravstvenih problema za tako mali broj ljudi, kaže se u pismu.