29. siječanj 2018.

‘Skupe razglednice iz Slovenije‘: Stiglo četrnaest kazni za hrvatske ribare

Savudrijskim ribarima stigle su u ponedjeljak prve kazne od strane slovenskih institucija za, kako tvrdi Slovenija, "kršenje crte razgraničenja u Savudrijskoj vali", potvrdio je to Hini predsjednik Ceha ribara Istarske županije Robert Momić.

"Tijekom dana pristilo je četrnaest kazni od kojih je savudrijski ribar Diego Makovac, zajedno sa suprugom Frankom dobio čak trinaest kazni od Slovenije, odnosno on sedam i njegova supruga šest dok je jednu kaznu dobio i ribar Ecio Kocijančić", rekao  je Momić.

>>> Savudrija: Prve kazne hrvatskim ribarima ‘zbog nedopuštenog prelaska slovenske granice’

Riječ je o novčanim kaznama u iznosu od 500 eura, koje mogu biti umanjene za 50 posto odnosno njihov je iznos 250 eura ukoliko se kazna plati u roku od osam dana, dodao je.

Predsjednik Ceha ribara Istarske županije Robert Momić ističe kako hrvatski ribari, shodno dogovoru s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem, te kazne neće platiti već će one biti proslijeđene nadležnom Ministarstvo

"Kako je dogovoreno i na prošlotjednom sastanku u Bašaniji s resornim ministrom, kazne će biti proslijeđene načelniku sektora za granicu Policijske uprave istarske  ili umaškoj policijskoj postaji", rekao je Robert Momić.

Potvrdio je da je ribolovna sezona pri kraju te kako hrvatski ribari iz Savudrijske vale rijetko ovih dana izlaze na more. Uostalom, ističe Momić,  naša država podupire ribare, a radit se mora, jer mnogim ribarima je ribarenje jedini izvor prihoda.

Inače, slovenska policija u subotu, 27. siječnja, je priopćila da je poslala prvih 14 kazni hrvatskim ribarima iz Savudrije i Umaga te da će idućeg tjedna nastaviti na sličan način provoditi zakon.

>>> Bernardić: Ribarske kazne u Savudriji treba podmiriti Vlada

Na te slovenske prijave iz hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova u subotu popodne je priopćeno kako je hrvatska policija u Savudrijskoj vali zabilježila  osam slovenskih ribara koji učestalo prelaze državnu granicu izvan graničnog prijelaza bez odobrenja te će na njihove adrese uputiti prekršajne naloge.

"Hrvatska policija stalnom nazočnošću na području Savudrijske vale i upotrebom tehničkih sredstava (radara i kamera) ima dokumentiran svaki prekršaj iz domene Zakona o nadzoru državne granice i Zakona o morskom ribarstvu počinjen od strane slovenskih ribara", istaknuli su u subotu iz MUP-a RH.

Republika Hrvatske se povukla iz sporazuma o arbitraži sa Slovenijom i ne priznaje odluke arbitraže zbog kompromitiranosti arbitražnog postupka, tj. pokušaja slovenskih predstavnika da utječu na odluku o utvrđivanju pomorske granice dviju država u Savudrijskog vali.

>>> Iako je sve mirno i bez izgreda, ribari u Savudrijskoj vali nervozni zbog mogućih kazni

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u više navrata su pozivali Sloveniju da se suzdrži od jednostranih poteza već da se problem oko granice riješi konstruktivnim dijalogom i bilateralnim dogovorom.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u izjavi novinarima subotu je izrazila žaljenje zbog slanja prvih kazni hrvatskim ribarima, naglasivši kako je riječ o neodgovornom ponašanju Slovenije. Komentirajući odluku hrvatske policije koja je uslijedila, za upućivanje kazni slovenskim ribarima koji su prešli crtu razgraničenja u Savudrijskoj vali, rekla je kako je Hrvatska odgovorila istom mjerom, na jedini način što se u međunarodnom pravu može napraviti - reciprocitetom.

"Nažalost, to je neodgovorno ponašanje Slovenije, početi slati kazne, a da se nije postigao dogovor. Hrvatska neprestano zagovara da razgovaramo, da se dogovorimo, dali smo i prijedloge rješenja za koje držimo da bi mogli biti Sloveniji prihvatljivi. Ovo može samo eskalirati stanje i naravno nije dobro da se u sve to uvlače naši i slovenski ribari", kazala je Grabar-Kitarović.