Aktualno
StoryEditor

Skupo školovanje u Hogwartsu: Nije čudo da Weasleyjevi nikad nemaju novaca

13. Listopad 2018.

Posljednji nastavak iz serijala romana o Harryju Potteru, čarobnjaku koji je osvojio srca djece i odraslih širom svijeta, objavljen je prije više od desetljeća, no vjerni fanovi i pažljivi čitatelji i dalje otkrivaju čuda u knjigama. Sada je jedan fan na Redditu izložio nelogičnost koja se odnosi na sve učenike čarobnjačke škole Hogwartsa. Riječ je o tome da oni ne pišu u klasičnim bilježnicama s papirom, nego na mnogo, mnogo skupljem materijalu - pergameni, piše Mirror.

Iako je vrlo čarobnjački i šik što je odabrana upravo ta podloga za pisanje, korisnik Reddita steampunk_penguin pita se kako si to itko može priuštiti. Pergamena nastaje od životinjske kože i cijena joj je vrlo visoka.

>>> Harry Potter i Angels in America u lovu na prestižni Tony 

- Uvijek nas se iznova podsjeća da je pergamena uobičajena i svakodnevna površina koja se za pisanje koristi u Hogwartsu. Učenici pišu svoje zadaće na pergameni, svi pišu svoje bilješke na pergameni, osoblje škole objavljuje obavijesti na pergameni, čak je i Mapa za haranje napisana na pergameni. Jedina stvar koje se sjećam da nije napisana na pergameni je dnevnik Toma Riddlea, piše steampunk_penguin.

Po njegovom proračunu učenici godišnje potroše barem 300 listova pergamene. Kada se taj broj pomnoži s brojem đaka u obitelji Weasley, nije ni čudo da nikada nemaju novaca, zaključio je fan, koji očekuje da autorica serijala ponudi neki smisleni odgovor.

Naravno, pitanje je izazvalo i reakcije drugih obožavatelja koji postavljaju pitanja što je s vegetarijancima i veganima te zašto nisu prihvatili bezjački papir.

25. travanj 2024 08:48