Aktualno
StoryEditor

Skupština Adrisa: Vlahović na čelu NO Adrisa, tko će od 1. siječnja na njegovo mjesto?

11. Lipanj 2019.

Dosadašnji predsjednik Uprave Adrisa, Ante Vlahović, izabran je za člana Nadzornog odbora s početkom mandata 1. siječnja 2020. godine. Za člana Nadzornog odbora izabran je i Vitomir Palinec, direktor financija Adris grupe, čiji mandat počinje čim prihvati imenovanje, izvijestio je Adris Zagrebačku burzu.

Bez imenovanja novog predsjednika Uprave

Ovo su odluke Glavne skupštine Adris grupe, koja danas nije na dnevnom redu imala imenovanje novog predsjednika Uprave Adrisa. Dosad su kao glavni kandidati figurirali Damir Vanđelić, koji je u Upravi Adrisa od 1. svibnja, a drugi je Marko Remenar, koji je u Upravi od prošle godine. Jedno vrijeme se kao nasljednik Ante Vlahovića na mjestu prvog čovjeka Adrisa spominjao i aktuelni ministar financija Zdravko Marić.

Obrazlažući prošlogodišnje poslovne rezultate i plan poslovanja za ovu godinu, predsjednik Uprave Ante Vlahović, osvrnuo se na okruženje u kojem živimo i poslujemo. Nepovoljne socio-ekonomske prilike, izraženi antipoduzetnički mentalitet i opće društvene okolnosti koje, prema istraživanjima, pokreću i masovno iseljavanje iz Hrvatske, obilježili su proteklu godinu. Adris je,  usprkos tomu ostvario rast svih svojih poslova, poduzeti su novi strateški pomaci na razini Grupe te su stvorene pretpostavke za daljnji rast i razvoj potpomognut novim snažnim investicijskim ciklusom.

Kako je istaknuo, u posljednjih deset godina Adris je uložio 8,2 milijarde kuna u stjecanje vlasničkih udjela u zdravoj hrani, turizmu i osiguranju. Adris danas čine tri rastuća i dugoročno održiva posla koje obilježava jasno definirana poslovna politika i upravljačko znanje.

Prihodi rasli pet posto

Poslovodstvo tvrtke je potom izvijestilo dioničare kako je Adris grupa u 2018. godini ostvarila ukupni prihod u iznosu od 5,79 milijardi kuna, što predstavlja rast od pet posto. Poslovni prihodi iznosili su 5,65 milijardi kuna ili 13 posto više u usporedbi s prethodnom godinom. Prihodi od prodaje robe i usluga iznosili su 5,06 milijardi kuna i za 16 posto veći su u usporedbi s prošlom godinom. Na domaćemu tržištu ostvaren je prihod od 3,55 milijardi kuna, a na inozemnim tržištima 1,51 milijardu kuna, ili 12 posto više u usporedbi s prošlogodišnjim. Neto dobit iznosi 446 milijuna kuna, što predstavlja rast od 19 posto.

U 2018. godini sve Adrisove tvrtke zabilježile su rast ključnih količinskih i financijskih pokazatelja poslovanja. Sva tri posla zabilježila su dvoznamenkasti rast neto dobiti: zdrava hrana 11 posto, turizam 24 posto i osiguranje 33 posto. Konsolidirano gledajući, rast iznosi 29 posto. Ako se tomu doda i tvrtka HUP-Zagreb, Adrisovi poslovi zabilježili su konsolidirani rast neto dobiti od 52 posto. Adris je akvizicijom tvrtke HUP-Zagreb dodatno osnažio svoj turistički dio poslovanja, a obavio je i sva potrebna rezerviranja vezana uz Agrokor.

U nastavku Glavne skupštine predsjednici uprava Adrisovih tvrtki dioničarima su predstavili ostvarene rezultate u turizmu, marikulturi i osiguranju.

 Dividenda 18,2 kune po dionici isplatit će se 19. srpnja

Nakon što je Glavna skupština usvojila financijska izvješća za 2018. godinu, donijela je i odluku o upotrebi dobiti iz 2018. godine. Vlahović je istaknuo da, uz jačanje poslova, Adris vodi uravnoteženu dividendnu politiku koja omogućava daljnji rast i razvoj tvrtke. Ukupan prosječan godišnji prinos na dionicu u razdoblju 1994. do danas iznosio je 26 posto. Omjer pak zaduženosti pokazuje visok investicijski potencijal Grupe, što omogućuje nastavak ulaganja u rast i razvoj poslova te provođenje, kako je rekao, rastuće dividendne politike društva.

Adris pruža snažnu potporu izvršenju poslovnih planova te će do 2023. investirati gotovo tri milijarde kuna u razvoj svojih poslova. Glavnina investicija, vrijednih 2.2 milijarde kuna, odnosi se na daljnje podizanje kvalitete usluge turističkog dijela posla.  Investicije u zdravu hranu vrijedne su 262 milijuna kuna, a u osiguranje 435 milijuna kuna.

Vlahović: Pobjeđujemo jer imamo strast za pobjeđivanjem

Završavajući svoje izlaganje o planovima i budućnosti Adrisa, Vlahović je postavio i dao mogući odgovor na pitanje: „Što je u temelju našeg uspjeha, što mu je prethodilo?“.

Istaknuo je da, u usporedbi s okruženjem, „Adris bolje koristi svoje resurse i uspješnije upravlja poslovnim procesima. Adris ima prepoznatljivu korporativnu kulturu. Naši korijeni sežu u daleku 1872. godinu. Od prijašnjih generacija naslijedili smo privrženost tvrtki i radišnost svojih zaposlenika. Osvijestili smo potrebu i stvorili naviku otvorenosti novim znanjima. Nova znanja i težnja k izvrsnosti pretpostavke su konkurentnosti bez koje nema održivosti u globaliziranom svijetu. Naši su ciljevi jasni: dugoročnom rastu i održivosti tvrtke podredili smo sve!“ Na kraju, obraćajući se dioničarima i poslovodstvu tvrtke, Vlahović je poručio: „Pobjeđujemo jer imamo strast za pobjeđivanjem. I dok je budemo imali, vjerujte mi, pobjeđivat ćemo.“

U skladu s odlukom Glavne skupštine o isplati dividende od 18,2 kuna po dionici, iz neraspoređene zadržane dobiti Društva izdvojit će se iznos od 298,5 milijuna kuna za isplatu dividende. Dividenda će biti isplaćena 19. srpnja 2019. godine, na račune imatelja dionica prema stanju i izvodu Središnjeg klirinškog depozitarnog društva na dan 28. lipnja 2019. Obračunati iznos dividende na vlastite dionice zadržava se u neraspoređenoj dobiti.

19. travanj 2024 07:54