16. veljača 2018.

Skupština Uljanika ‘blagoslovila‘ dokapitalizaciju, temelj za izbjegavanje likvidacije

Dioničari pulskog brodogradilišta Uljanik u petak su na izvanrednoj glavnoj skupštini odlučili o dokapitalizaciji odnosno povećanju temeljnog kapitala od 180 do najviše 302,22 milijuna kuna, a traži se i strateški partner za to brodogradilište.

Istodobno, kako se čulo, očekuje se da će budući vlasnik, odnosno strateški partner Uljanika uložiti oko sto milijuna eura

Dosad su pisma namjere o ulaganju u Uljanik pokazali Danko Končar odnosno njegova tvrtka Kermas energija i talijanska Palumbo Grupa, dok su talijansko brodogradilište Fincantieri iz Monfalconea i nizozemska Damen Grupa u obilasku pulskog škvera te službeno još nisu poslali pisma namjere.

>>>Dok Uljanik tone u stečaj, Uljanik plovidba u 2017. povećala prihode za 10 posto

‘Moramo sačuvati brodogradnju u najvećoj mogućoj mjeri jer nam je to zajednički interes. Država je pokazala da joj je stalo do  očuvanja brodogradnja, kao i grad Pula, jer smatram da ni jedna naša odluka nije išla na štetu.  Stoga samo zajedničkim snagama, dioničari, sindikati, Uprava, grad, županija i država mogu izgurati ovaj proces,‘ poručio je pulski gradonačelnik Boris Miletić.  

Današnjom odlukom skupštine Uljanika "blagoslovljeno" je povećanje temeljnog kapitala tvrtke od 180 milijuna kuna do najviše 302,22 milijuna kuna, bez obveze objavljivanja ponude za preuzimanje. Temeljni kapital tako bi se sa 100,69 milijuna kuna mogao povećati na najviše 402,91 milijun kuna. Povećanje temeljnog kapitala provelo bi se uplatom u novcu izdavanjem najmanje 6 milijuna do najviše 10,07 milijuna novih redovnih dionica na ime, pojedinačne nominalne vrijednosti 30 kuna.

"Vlada Republike Hrvatske dala je punu podršku Uljanik Grupi i odobrila državno jamstvo za kreditno zaduženje u visini traženih 96 milijuna eura jer jedino dugoročno rješenje za opstanak Uljanik Brodogradilišta d.d. jest postupak restrukturiranja", kazao je predsjednik Uprave Uljanika Gianni Rossanda.

Temelj za izbjegavanje likvidacije

Podsjetio je kako je Vlada odobrenje državnog jamstva uvjetovala time da Uljanik d.d. i Uljanik Brodogradilište d.d. provedu povećanje temeljnog kapitala, ulaskom strateškog partnera u Uljanik d.d. te pripremom i pokretanjem postupka restrukturiranja zasnovanog na planu restrukturiranja Uljanik Brodogradilišta d.d. u suradnji sa strateškim partnerom.

"Suštinski, danas smo kao dioničari, ovom odlukom stvorili osnovu da izbjegnemo scenarij likvidacije na koji nitko tko želi brodogradnju ne smije ni pomisliti, te stvorili osnove za novi, na tržištu sofisticiranih brodova još jači, opstojniji Uljanik", poručio je čelni čovjek Uljanika.

>>>Rossanda: Uljanik nije poslovao po Agrokorovu modelu

U svom je obraćanju dioničarima na skupštini detaljno izvijestio o financijskom stanju, postupku sanacije te odabiru strateškog partnera. Proces restrukturiranja i osiguravanje dodatnog kapitala, uz ostalo, i ulaskom strateškog partnera u Uljanik grupu je nužan, jer bez restrukturiranja imamo aktivaciju 569 milijuna eura državnih jamstava, potencijalni gubitak 4.500 radnih mjesta te trajni gubitak djelatnosti u Puli i Rijeci,  poručio je uz ostalo Rossanda.

Istarski župan Valter Flego naglasio je kako je Uljanik simbol ovih prostora i "puno više od onoga što se događa unutar njegovih zidina" te kako je od iznimne važnosti zadržati brodogradnju i radna mjesta.

>>>Rossanda: Isplata plaća čeka odobrenje Europske komisije, trebat će nam manje radne snage

"Moramo sačuvati brodogradnju u najvećoj mogućoj mjeri jer nam je to zajednički interes. Država je pokazala da joj je stalo do  očuvanja brodogradnja, kao i grad Pula, jer smatram da ni jedna naša odluka nije išla na štetu.  Stoga samo zajedničkim snagama, dioničari, sindikati, Uprava, grad, županija i država mogu izgurati ovaj proces" poručio je pulski gradonačelnik Boris Miletić.