Aktualno
StoryEditor

Slab vid, loš seksualni život i još pet posljedica manjka sna

07. Ožujak 2017.

Kad je previše toga na rasporedu, a premalo vremena, san je prvo čega se odreknemo. Jača kava i sve riješeno! No, san je mnogo važniji za zdravlje nego što smo mislili i njegov nedostatak može voditi do problema s učenjem, vidom, kao i kontroliranjem raspoloženja. Također, ignoriranje potrebe za odmorom može pospješiti i neka od sljedećih stanja.

Prehlada

Studija provedena nad 164 zdravih ljudi pokazala je da su oni koji su spavali manje od pet sati bili skloniji prehladi, od onih koji su spavali sedam i više sati, bez obzira na težinu i dob.

Problemi s probavom

Premalo sna može pogoršati simptome celijaklije i želučanog refluksa, kao i dovesti do razvoja ozbiljnih bolesti povezanih s probavnim traktom.

>>> Kako prepoznati rak crijeva? 

Poteškoće s pamćenjem

Nedostatak sna utječe na pamćenje i procesiranje informacija. Neki znanstvenici čak preporučuju pomicanje radnog vremena i školskog rasporeda, kako bi se osiguralo dovoljno sna.

Promjene raspoloženja i glavobolje

Nepredviđene okolnosti više nas uzrujaju kada smo neispavani, a općem mentalnom stanju ne pridonose ni učestale glavobolje koje idu ruku pod ruku s manjkom sna.

Loš seksualni život i nakupljanje kilograma

San ima važnu ulogu u učestalosti seksualnih aktivnosti. Kada ne spavamo, također smo skloniji i konzumaciji kaloričnijih namirnica, a i grickalice su nam sve češće na dohvat ruke.

Slab vid

Nedostatak sna povezan je s duplim, zamućenim i tunelskim vidom. Što smo dulje budni, to nam se više ‘pogrešaka‘ događa.

03. svibanj 2024 15:58