12. svibanj 2017.

Slabi rezultati trgovačkih lanaca zabrinuli Wall Street

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica pale, ponajviše u trgovačkom sektoru jer su poslovni rezultati Macy‘sa i Kohl‘sa izazvali bojazan da potrošači ne troše dovoljno da bi se rast gospodarstva ubrzao.

Dow Jones oslabio je 0,11 posto, na 20.919 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,22 posto, na 2.394 boda, a za toliko je pao i Nasdaq indeks, zaronivši na 6.115 bodova. U osam od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer pale, a među najvećim gubitnicama, s padom cijene za 17 posto, bila je dionica Macy‘sa zbog slabih kvartalnih poslovnih rezultata. Pad prodaje u proteklom tromjesečju zabilježio je i Kohl‘s, pa je cijena dionice tog trgovačkog lanca pala gotovo 8 posto. To je pritisnulo cijeli trgovački sektor, pa su oko 7 posto pale i cijene dionica Nordstroma i J.C Penneya.

>>> Krah maloprodaje: U idućim mjesecima zatvaranje 3,500 trgovina u SAD-u

Nakon slabih rezultata Macy‘sa i Kohl‘sa, ulagači nestrpljivo čekaju podatke o prometu u trgovini na malo u travnju u SAD-u, koji će biti objavljeni u petak, a mogli bi pokazati da li Amerikanci manje troše u tradicionalnim trgovinama, a više putem e-trgovine ili su jednostavno smanjili potrošnju.

- Tradicionalne trgovine pogođene su, čini se, više nego što je itko očekivao. Podatak o prometu u trgovini na malo bit će dobar pokazatelj zdravlja potrošnje, kaže Phil Blancato, direktor u tvrtki Landenburg Thalmann asset Management.

>>>Dobit bolja od očekivane lansirala dionice McDonald’sa do rekordnih visina

Taj je podatak važan zbog toga što je potrošnja najsnažniji pokretač rasta američkog gospodarstva. A rast je u prvom tromjesečju osjetno usporio. Znatnije su, prosječno oko 0,5 posto, jučer pale i cijene dionica u financijskom sektoru, pri čemu je najviše, 1,8 posto, pala cijena dionice Wells Farga. I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Frankfurtski DAX indeks oslabio je 0,36 posto, na 12.711 bodova, a pariški CAC 0,32 posto, na 5.383 boda. Londonski FTSE ojačao je, pak, 0,02 posto, na 7.386 bodova.