Aktualno
StoryEditor

Slabljenje američke valute gurnulo cijene nafte iznad 70 dolara

29. Siječanj 2018.

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna dosegnule nove najviše razine u tri godine, što je ponajviše posljedica pada tečaja dolara. Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 2,7 posto, na 70,52 dolara, a u jednom je trenutku dosegnula 71,28 dolara, najvišu razinu od prosinca 2014.

Na američkom je tržištu, pak, barel poskupio 4,3 posto, na 66,15 dolara, blizu 66,66 dolara, najviše razine u tri godine.

>>>Barel nafte iznad 70 dolara, pad cijena malo vjerojatan

Uspon cijena nafte ponajviše je posljedica slabljenja dolara. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na košaricu šest drugih najvažnijih svjetskih valuta, prošloga je tjedna pao 1,6 posto i skliznuo na najnižu razinu u tri godine.

Kako se cijena nafte izražava u dolarima, slabija američka valuta može potaknuti potražnju za naftom jer su njezine cijene niže za kupce koji koriste druge valute.

>>>Trenutačni pokazatelji govore da su cijene nafte previsoke

- Pad dolara podržava naša očekivanja da će se cijena barela na londonskom tržištu zadržati iznad 70 dolara malo dulje, kaže Bill O‘Grady, strateg u tvrtki Confluence Investment Management.

Uz to, cijene nafte već dulje vrijeme imaju čvrstu podršku zahvaljujući dogovoru OPEC-a i nekih proizvođača izvan tog kartela, uključujući Rusiju, o smanjenju proizvodnje za 1,8 milijuna barela dnevno.

Taj dogovor, postignut krajem 2016., potrajat će najmanje do rujna, a možda i do kraja ove godine.

>>>Cijene goriva će svakako rasti

Zahvaljujući tome, cijene nafte i dalje imaju dobru podršku i većina analitičara ne očekuje znatniji pad cijena, prema ponuda jača zbog rasta proizvodnje u SAD-u.

Analitičari procjenjuju da će uskoro proizvodnja nafte u SAD-u dosegnuti 10 milijuna barela dnevno, gotovo isto kao i u Saudijskoj Arabiji.

Na to ukazuju i novi podaci tvrtke Baker Hughes prema kojima je prošloga tjedna broj naftnih postrojenja u SAD-u porastao za njih 12, na ukupno 759 postrojenja, što je njihov najveći tjedni skok od ožujka prošle godine.

>>>Predsjednica: Treba više iskorištavati domaće zalihe ugljikovodika i obnovljivih izvora energije

To je znatno više od oko 560 postrojenja, koliko ih je bilo aktivno u istom lanjskom razdoblju, što pokazuje da američkim proizvođačima odgovaraju ove razine cijena, pa se odlučuju na pojačanu proizvodnju.

- Tehnički gledano, tržište je trenutačno malo precijenjeno, no to ne bi trebalo izazvati veliku rasprodaju, kaže Mike Sabo, strateg u tvrtki RJO Futures.

20. travanj 2024 17:56