Aktualno
StoryEditor

Slaven Dobrović: LNG terminal dobrodošao i strateški projekt

19. Lipanj 2018.

LNG terminal bi se po mom mišljenju trebao smatrati dobrodošlim i strateškim projektom, objavio je Slaven Dobrović, bivši Mostov ministar vanjskih poslova, na svom blogu.

Argumentira Dobrović da je LNG ili ukapljeni prirodni plin vrlo važan energent, najčišće fosilno gorivo i da se očekuje da bi njegova potrošnja u godinama pred nama trebala rasti na teret smanjenja konzuma težih fosilnih goriva. Dodaje kako "obnovljivi izvori energije imaju apsolutnu prednost, međutim poznato je da se neki sektori, kao transport, posebno kamionski i pomorski, teško mogu u kratko vrijeme pogoniti obnovljivim oblicima energije, u prvom redu zbog ograničenosti kapaciteta spremnika energije".

>>>Dobrović: Plitvičkim jezerima prijeti trajna devastacija zbog prekomjerne izgradnje

Iako nije obnovljiv izvor energije, plin je, argumentira Dobrović, daleko čišći od ostalih fosilnih goriva: "U cestovnom prometu se primjenom prirodnog plina postižu smanjenja emisija dušikovih oksida za 80%, ugljičnog monoksida za preko 90%, sumpornih oksida i čestica za gotovo 100%, a ugljičnog dioksida za 20 do 25%".

Dobrović važnim smatra i geopolitički faktor LNG terminala: "Hrvatska je i proizvođač i uvoznik plina s tim da se zbog sve slabije izdašnosti naših plinskih izvorišta udio uvoza iz godine u godinu postupno povećava. To znači da je i ovisnost o za sad jedinom dobavnom pravcu – onom iz Rusije sve veći".

>>>Izglasan lex LNG

Podsjetimo, na prošlotjednom glasanju o lex LNG-u u Saboru Mostovi zastupnici napustili su Sabornicu u znak prosvjeda protiv donošenja zakona.

14. travanj 2024 08:29