21. kolovoz 2018.

Slavonci se fiktivno vjenčaju da im u Njemačkoj naraste plaća - za 400 eura

Prošle subote u Đakovu ‘sudbonosno DA‘ rekla su čak četiri mlada para koji su se na ceremoniji građanskog vjenčanja izmjenjivali jedan za drugim.

U Maloj vijećnici u bračnu su luku uplovila četiri para koja inače rade u inozemstvu, a u zavičaj su se vratili nakratko samo kako bi stupili u civilni brak, nakon čega će naknadno organizirati i veliko svadbeno vjenčanje s crkvenim obredom.

>>>Novi izraz – prirodni pripad: Hrvatska je od 1991. izgubila ‘cijelu Istru’

Mladi parovi iz Đakova i Đakovšine za Glas Slavonije objasnili su kako je život samaca u inozemstvu, prvenstveno Njemačkog, poprilično skup kada je riječ i porezima i drugim davanjima državi. Upravo iz tog razloga mladi parovi dolaze u Hrvatsku kako bi formalno stupili u brak i time si financijski olakšali život u inozemstvu. Dio mladih parova stoga građansko vjenčanje odradi uoči odlaska u Njemačku.

- Odete li kao par, a da niste vjenčani, u Njemačku, idete u, kako oni kažu, prvu grupu, dakle prvu skupinu poreza, a to je porezna jedinica u kojoj vam jako puno skidaju s mjesečne plaće jer samci plaćaju najviši porez u Njemačkoj. Stoga su se moj sin i tada njegova djevojka, a sada naša mlada snaha u samo tjedan dana odlučili na odlazak u Njemačku, ali i na vjenčanje prije toga ovdje, u Đakovu, i to samo pred matičarom, toliko da zadovolje zakonsku formu i službeno budu vjenčani, kazala je sugovornica iz okolice Đakova čiji je sin prošle godine odradio ‘brzinsko vjenčanje‘.

>>>DZS: Od 2008. broj stanovnika Hrvatske opao za 204 tisuće

- Vjenčanjem, postavši bračni par, u Njemačkoj su odmah ušli u nižu, drugu poreznu skupinu u kojoj su porezna davanja znatno manja. Sin kaže da mu je time razlika na plaći zasigurno od 300 do 400 eura. Dodaje da je kojim slučajem kao samac, nevjenčan, ostao u prvoj skupini, plaća bi mu bila možda oko 1100 eura, a ovako je 1580 eura, dodaje mladićev majka.

Ovo nije prva takva situacija sklapanja brakova, no apsolutni je rekord čemu doprinosi i vrijeme godišnjih odmora.

>>>Hrvati iseljavaju radi boljeg standarda i svjetonazora, a vraćaju zbog obitelji i prijatelja

Ipak, ova priča ima i svoju drugu strnu jer dok jedni iz Njemačke dolaze u Đakovo kako bi se vjenčali, drugi dolaze kako bi se razveli. Razdvojenost zbog rada u inozemstvu sve je češći problem i razlog raspada brakova. Samo u prošloj godini u đakovačkoj Stalnoj službi Općinskog suda i Osijeku pokrenuto je 120 postupaka za razvod braka, a u prva tri mjeseca ove godine njih čak 36. Đakovo ovim neslavnim brojkama prednjači nad okolnim mjestima i gradovima.